Боянската църква – ценен паметник на средновековното изкуство

Боянската църква – ценен паметник на средновековното изкуство
Величествена България

Боянската църква – ценен паметник на средновековното изкуство

Стенописите в Боянската църква имат световна известност. Те са фини и детайлни, и показват изключителните постижения на средновековната българска култура. Църквата в Бояна е известна със своите стенописи, сред които забележителните изображения на севастократор Калоян и съпругата му Десислава и от българското владетелско семейство от онова време: цар Константин Тих Асен и императрица царица Ирина.

По-голямата част от 240 фигури в църквата показват индивидуалност, забележителна психологическа проницателност и жизненост.

Боянската църква – ценен паметник на средновековното изкуство

Ивановски скални църкви – чудото на вярата и духовността

5 от най-красивите църкви в България

5 любопитни факта за Пловдив – най-старият град в Европа

infomax-logo-50-15-HW Балансираната хранителна диета си остава най-добрата

Ето интересна информация за Боянската църква:

Местоположение

Боянската църква е разположена в покрайнините на София, в квартал Бояна , в полите на Витоша. До нея се стига лесно и мястото е изключително красиво. Църквата „Св. Никола и Св. Пантелеймон” е разполложена в кв. Бояна и накратко я наричаме Боянската църква.

История

Боянската църква е построена през Средновековието, като се знае, че през това време броят на църквите е бил около 20 000, но поради османското владичество не било озволено църквите да бъдат по-високи от турски войник на кон. Затова много от църквите са били разрушени. Боянската църква е запазена и до днес.

Концепцията, формата и развитието на трите строителни фази на целия имот, от 10-ти до 11-ти, 13-ти и 19-ти век, са очевидни. Извършени са необходимите реставрационни работи. Когато са събрани достатъчно доказателства, по-късните фасадни мазилки са били отстранени, за да се разкрие оригиналният вид на стените.

За да се запазят вътрешните фрагменти на фрески от 11-ти и 12-ти век, тези от 13-ти век и по-късните допълнения в преддверието, са били почистени и консервирани. Тази работа е завършена през 2008 г. Сега имотът е климатизиран и под постоянно наблюдение.

Архитектура

Като архитектура, Боянската църква е чист образец на църква с план на гръцки кръст с купол, богато украсени фасади и декорация от керамични елементи. Тя е един от най-забележителните средновековни паметници с особено фини стенописи. Атмосферата при досега със стенописното изкуство е неповторима, усещането е запомнящо се.

Боянската църква се състои от три части, всяка построена в различен период – 10-ти век, 13-ти век и 19-ти век, които съставляват едно хомогенно цяло.

Църквата обхваща три сгради – Източната църква е от 10-ти век, по-късно разширена през 13-ти век. Тя е разширена по искане на севастократор Калоян и благодарение на него се издига втора двуетажна сграда до нея. В комплекса има и трета църква, която е построена през 19-ти век и тя е един от най-добре съхранените паметници на източноевропейското средновековно изкуство.

Стенописите в тази втора сграда са рисувани през 1259 година и са изключително доказателство за развитие на средновековната култура. Стенописите са най-важната колекция от средновековни картини.

Паркът около църквата е създаден по инициатива на царя в началото на ХХ век и впечатлява посетителите с гигантските си секвои.

Стенописи

Интересен факт за Боянската църква, е че в интериора има няколко слоя стенописи от 11-ти, 13-ти, 15-ти и 19-ти век, които свидетелстват за високото ниво на стенопис през различните периоди. С най-голяма художествена стойност са картините от 13-ти век. Интерпретирайки византийския канон, образите имат особена духовна изразителност и жизненост и са изписани в хармонични пропорции.

Боянската църква – ценен паметник на средновековното изкуство
Боянската църква – ценен паметник на средновековното изкуство Снимка: pinterest

Църквата е по-популярна с много добре запазените стенописите във вътрешната част, отколкото с архитектурната си стойност. Темите на стенописите са от Библията – Стар и Нов завет. Има рисунки на старобългарски царе, които са изрисувани в цял ръст с изключително качество, стойност и детайл.

Най-важното за Боянската църква е, че почти всички стенописи вътре изобразяват светски портрети. В църквата има над 240 живописни платна, които показват изумителни постижения на българската културна и живописна традиция през средновековния период. В някои части на изобразените сцени са представени елементи от бита на народа.

Заключение

Боянската църква е включена в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и под закрилата на ЮНЕСКО през 1979 година, а от 2003 г. културният храм е филиал на Националния исторически музей.

Работно време:

Всеки ден от понеделник до неделя

ноември – март 9.00 – 17.30 ч. (Продажба на билети до 17.00 ч.)

април – октомври 9.30 – 18.00 ч. (Продажба на билети до 17.30 ч.)

Препоръка: Поради големия посетителски интерес Ви препоръчваме да резервирате посещението си предварително. Индивидуалните посетители и груповите обиколки, записани предварително, са с предимство. Заявки за резервации се приемат от понеделник до петък от 10 до 17 часа.

Индивидуални посещения:

Възрастен – 10.00 лв.

Студенти – 2.00 лв.

Комбинирани билети с едномесечна продължителност:

Боянска църква – НПМ – 12.00 лв.

Боянска църква – НПМ – Земенски манастир – 14.00 лв.

Групови посещения:

Групи от 10 и повече възрастни – 7.00 лв. на човек

Групи от 10 и повече ученика – 1.00 лв. на ученик

Църквата остава действаща енорийска църква до 1954 година и отваря отново врати след десетилетия реставрация през 2006 година.

Боянската църква „Свети Никола и Пантелеймон“ е един от най-посещаваните и световноизвестни паметници на културата в страната и се посещава от повече от 150 000 посетители годишно.

Tagged , , , ,
на горе