Как да помогнем на детето да преодолее страха

Как да помогнем на детето да преодолее страха
Психология

Как да помогнем на детето да преодолее страха

Чудили ли сте се как да помогнете на детето да се справи със страха? Страховете са нормална част от детството – както и да се научите да ги управлявате. Понякога децата се страхуват от въображаеми неща, като например чудовища. Но често страховете са свързани с това, което се случва в живота им. Например при пандемията COVID децата може да се притесняват, че родителите им ще се разболеят.

Да се научите да се справяте със страха не винаги е лесно. Особено трудно е за някои деца, които учат и мислят по различен начин. Те може да имат проблеми с обработката на информацията и с контролирането на емоциите.

Има много неща, които можете да направите, за да помогнете на детето си да се справи със страховете. Ето някои неща, които можете да опитате.

Искате да излезете с него? Поканете го

Принципи за отглеждане на щастливо дете

5 начина да откажете нещо на детето си без думата „НЕ“

6 ценни качества, които да предадете на децата си  4 критерия при избор на мебели за детска стая

Как да помогнем на детето да преодолее страха

Отнасяйте се сериозно към страха.

страха
Как да помогнем на детето да преодолее страха снимка: pinterest

Понякога в стремежа си да помогнем на децата си казваме неща като „Няма от какво да се страхуваш“ или „Не се притеснявай за това“. Това не кара детето ви да се страхува по-малко. Вместо това може да изпрати послание, че очаквате детето ви да „се справи с това“. Или че не вярвате, че детето ви наистина се страхува.

Несериозното отношение към страха може да накара детето ви да се чувства така, сякаш не е нормално да се страхува – или че не е нормално да говори с вас за това.

 

Виж и поръчай онлайн тук- оригинален подарък за щастливо дете от HappyMarket.bg 

 

Помогнете да намерите начини да говорите за това.

страха
Как да помогнем на детето да преодолее страха снимка: pinterest

Не всички деца имат думи, с които да обяснят от какво се страхуват. Задавайте конкретни въпроси, за да помогнете на детето си да го обясни. Например, ако детето ви се придържа към вас и не иска да бъде далеч от вас, можете да кажете: „Какво те плаши, че няма да съм тук?“. „Притесняваш се за мен или се притесняваш за себе си?“ „Какво си представяш, че ще се случи?“

След като получите повече информация, опишете я обратно и потвърдете, че сте я разбрали правилно. Можете да кажете: „Звучи така, сякаш се тревожиш, когато не можеш да бъдеш с мен. Казваш ми, че се страхуваш, че ще ми се случи нещо лошо, когато съм далеч от теб. Чувам в гласа ти, че наистина се страхуваш. Правилно ли разбрах това?“ С тези въпроси ще помогнете на детето си да се справи със страха.

Направете списък.

страха
Как да помогнем на детето да преодолее страха снимка: pinterest

Работете с детето си, за да съставите списък на нещата или ситуациите, които предизвикват страха. Прегледайте най-лошия сценарий на детето си.

Можете да групирате подобни страхове заедно. Например децата, които се страхуват, че нещо лошо ще се случи на родителите им, когато са разделени, може също да се страхуват да отидат на училище или в чужд дом. Те може да се страхуват да бъдат оставени с детегледачка. Всички тези неща са част от по-големия страх от това да бъдат далеч от вас.

 

Виж и поръчай онлайн тук- оригинален подарък за щастливо дете от HappyMarket.bg 

Насърчавайте реалистичното мислене.

страха
Как да помогнем на детето да преодолее страха снимка: pinterest

Страхът улеснява мисленето, че ще се случи най-лошото. Това е начинът, по който мозъкът се опитва да ни предпази от опасност. Можете да кажете това на детето си. Можете също така да кажете на детето си, че мозъкът не винаги знае дали опасността е реална или не.

Затова насърчавайте детето си да бъде „мисловен детектив“. Накарайте детето си:

Слушайте мислите: Детето ви може да си мисли: „Ако мама отиде до магазина без мен, ще се нарани“.

Разберете дали това е факт или чувство: „Притеснявам се, че мама ще се нарани, ако не съм с нея в магазина за хранителни стоки“.

Съберете доказателства, които да подкрепят или отхвърлят тази мисъл: Всеки друг път, когато мама е ходила сама до магазина, тя е била добре, когато се е връщала вкъщи.

Оспорете мисълта: Някои деца могат да се научат да „дебатират“, като се аргументират и от двете страни и се убеждават, че мисълта не е правилна. Така ще помогнете на детето си да се справи със страха.

Разделете страха на по-малки парчета.

По-вероятно е децата да повярват в план, който са помогнали да бъде създаден. Но справянето с един страх наведнъж може да бъде непосилно. Вместо това опитайте с по-малки стъпки към постигане на целта за преодоляване на страха. И помолете детето си да ви помогне да измислите тези по-малки стъпки.

Може би детето ви се страхува да върши училищна работа в една стая, докато вие работите в друга стая със затворена врата. Съгласете се, че до края на следващата седмица детето ви ще работи един час далеч от вас. След като поставите целта, обсъдете стъпките, които двамата ще предприемете, за да я постигнете.

Ето един пример. Правете всяка стъпка, докато детето ви се почувства добре с нея, и след това преминете към следващата.

Работете при отворена врата и позволявайте на детето да ви проверява на всеки пет минути.

Затваряйте вратата между проверките.

Преместете проверките на всеки 10-15 минути.

Продължавайте по този начин, докато детето ви постигне целта.

Tagged ,
на горе