Как да научим детето да бъде организирано

Как да научим детето да бъде организирано
Психология

Как да научим детето да бъде организирано

Искате ли детето ви да бъде организирано? Организирането може да улесни живота на децата с различия в ученето и мисленето. Може да отнеме малко усилия в началото, но в дългосрочен план си заслужава. Ето съвети, които да помогнат на децата да подобрят организационните си умения у дома, в училище и извън тях.

Искате да излезете с него? Поканете го

Принципи за отглеждане на щастливо дете

5 начина да откажете нещо на детето си без думата „НЕ“

6 ценни качества, които да предадете на децата си  4 критерия при избор на мебели за детска стая

 

Виж и поръчай онлайн тук- оригинален подарък за щастливо дете от HappyMarket.bg 

 

Как да научим детето да бъде организирано

1. Разделете задачите на части.

организирано
Как да научим детето да бъде организирано снимка: pinterest

Помогнете на децата да разделят училищните проекти или домакинските задължения на по-малки, по-управляеми стъпки. Това ще им покаже, че всеки проект има начало, среда и край, което може да накара проектите да се чувстват по-малко завладяващи. Например, ако нощната работа на детето ви е да разчисти масата, обяснете: Първо изстържете остатъците от храна в боклука. След това заредете съдовете в съдомиялната машина. След това избършете броячите. Тази стъпка е основна в това да научите вашето дете да бъде организирано.

2. Направете контролни списъци и списъци със задачи.

След като децата знаят всички стъпки, свързани с определена задача, помогнете им да я добавят към общ списък със задачи. Включете редовните домашни и задължения в списъка. Насърчавайте децата да пазят списъка на място, където ще го виждат често и ще могат да отбелязват постиженията си, докато вървят. Някои деца могат да създадат свой списък с помощта на приложение за смартфон. Други могат да го напишат на дъска за сухо изтриване в спалнята си или да отпечатат списък, който да носят през целия ден. Тези списъци ще помогнат на детето да бъде организирано.

 

Виж и поръчай онлайн тук- оригинален подарък за щастливо дете от HappyMarket.bg 

 

3. Научете умения за управление на календара и времето.

Насърчавайте децата да записват важни задачи в календар (дигитален или хартиен). След това им помогнете да преценят колко време ще отнеме всяка задача. След като изпълнят задача, попитайте дали прогнозата за времето е точна или не. Ако е необходимо, предложете корекции за следващия път. Може също да помогне децата да напишат датата на падежа директно върху училищните задачи. Така вашето дете ще стане по- организирано.

4. Създайте ежедневие.

организирано
Как да научим детето да бъде организирано снимка: pinterest

Създаването на редовен график може да помогне на децата да научат какво да очакват през деня. Използвайте графици за снимки, часовници и други стратегии за управление на времето, за да научите вашето дете да бъде организирано.

5. Представете организатори на идеи.

Покажете на децата как да използват контури, графични организатори или концептуални мрежи, за да организират идеи за училищни проекти. Насърчете ги да си водят бележки в класа в две колони, като използват тясна колона вляво за основни идеи или въпроси и широка колона вдясно за всички подробности. По-късно, когато учат за тест, те могат да погледнат какво има в тясната колона, за да прегледат големите идеи и да видят дали могат да си спомнят подробностите. Така ще научите детето да бъде организирано.

 

Виж и поръчай онлайн тук- оригинален подарък за щастливо дете от HappyMarket.bg 

 

6. Използвайте цветно кодиране.

организирано
Как да научим детето да бъде организирано снимка: pinterest

Задайте цветове на всеки учебен предмет. Например зелените папки и тетрадки може да са за английски, а сините за математика. Използвайте ярко оцветени джобни папки за елементи, които трябва да бъдат подписани и върнати. Предложете да използвате химикалки с различни цветове, за да помогнете на децата да преминат от ролята на писател към ролята на самопроверяващ се и редактор. Това ще му помогне да бъде по- организирано.

7. Създайте забавни помощни средства за памет.

Покажете на децата как да създават свои собствени глупави изречения, песни, акроними или карикатури, за да запомнят информация. (Една популярна мнемоника, „Никога не яжте мокри вафли“, помага на децата да запомнят север, изток, юг и запад.) Те могат да използват тези средства за запомняне за всичко – от подготовка за изпит до припомняне на комбинация от шкафчета. Тези забавни помощни средства за памет ще направят вашето дете по- организирано.

8. Създайте организирано работно пространство.

организирано
Как да научим детето да бъде организирано снимка: pinterest

Отделете места у дома, където всяко дете може да работи без прекъсване. Може да работи най-добре, ако това е някъде близо до вас за моменти, когато имат нужда от вашата помощ. Дръжте училищни пособия и технологии като калкулатори, таблети или лаптопи наблизо. Това ще помогне на детето ви да бъде организирано.

Tagged ,
на горе