Лопушански манстир – света обител на вяра и изцеление
Величествена България

Лопушански манастир – света обител на вяра и изцеление

Лопушански манастир е скътан в полите на Стара планина сред зеленина и чудна природа. В околността и в манастирския комплекс, посетителите усещат спокойствие, изцеление и мир. В двора се издига белоснежна манастирска чешма с безценна лековита вода от Аязмото. Стройните дървета около входната алея, дървената скулптура на Свети Йоан Предтеча пред храма, белокаменната ограда – всичко напомня за умиротворение и хармония на човешката душа.

Мястото, където се намира светата обител сякаш е магично, то пленява сърцето и очарова очите.

С огромен принос към просветата и книжовността, с красивите икони и уникален иконостас, Лопушански манастир е обявен за паметник на културата с национално значение.

Всичко в манастира подсказва за вярата на българския народ, който пази и подкрепя живота на това свято място.

Лопушански манастир – света обител на вяра и изцеление

Чипровски манастир „Свети Иван Рилски“

Гложенски манастир – свято и духовно място в България

Троянски манастир – духовен център на вярата

infomax-logo-50-15-HWД-р Неделя Щонова: Понякога днес е трудно да умреш с достойнство

Ето някои интересни факти за Лопушански манастир:

Местоположение

Лопушански манастир „Св. Йоан Предтеча“ е разположен в подножието на Стара планина, като в близост се намира бившето село Лопушна, а сега – Георги Дамяново в област Монтана. Манастирът се намира на 30 км от Берковица, на 20 км от Монтана и на 116 км от София. Ако тръгнете за град Чипровци и отбиете за село Георги Дамяново, по пътя ще видите разположен Лошушански манастир.

Край манастира минава река Огоста, а хълмовете наоколо са част от Чипровския Балкан.

История

По време на Второто българско царство на това място има стар манастир, който е бил просветно и религиозно средище на българите. По време на османското владичество, манастирът е бил разрушаван няколко пъти, като след Чипровското въстание е окончателно разрушен. От този период са остнали и се предават само легенди и спомени в народната памет.

Сегашният Лопушански манастир се основава през 1850 година, като първият архимандрит е Дионисий. Той заедно с други хора от село Лопушна правят дарение и успяват да построят величествената манастирска църква „Успение Богородично“, много жилищни сгради и здрава, каменна ограда с красива входна порта.

Интересен факт е, че целият манстирски комплекс е построен от майстор Лило, който е прочут възрожденски строител и основател на прочутата Славинска строителна школа.

Друг любопитен факт за Лопушански манастир е, че църквата е построена като умалено копие на църквата в Рилския манастир. Също така, манастирската църква „Успение Богородично“ е третата по  големина след тези в Рилския и Бачковския манастир.

Пак в този период, манастирът се превръща в основно просветно средище и тук се открива килийно училище, което обучава децата и развива активна книжовна и просветна дейност.

Също така, Лопушански манастир е част от борбата на българите за освобождение от османско владичество. Известни четници са посещавали манастира – Филип Тотьо, Панайот Хитов.

Запленен от красивото място и духовна извисеност на мястото, известният писател Иван Вазов също посещава манастира и в него твори част от романа „Под игото“.

Архитектура

Прекрасната манастирска църква „Успение Богородично“ е подобие на църквата в Рилския манстир и представлява голяма, псевдобазиликална, трикорабна черква. Тя има обширен наос с олтарна абсида, две декоративни абсиди на изток, две странични конхи и два параклиса, които са на север и юг на храма.

Лопушански манастир – света обител на вяра и изцеление
Лопушански манастир – света обител на вяра и изцеление
Снимка: Личен архив

Целият комлекс се състои от църква, жилищни постройки и каменна чешма, които са опасани от здрав каменен зид, който загражда манастира. Жилищните сгради в манастира са двуетажни, с модерна архитектура. На първия етаж има стаи за гости и помещения за хранене, а вторият етаж е отделен за килии, стаи за гости и игуменарницата.

Лопушански манастир – света обител на вяра и изцеление
Лопушански манастир – света обител на вяра и изцеление
Снимка: Личен архив

Белокаменната чешма в двора е с три чучура, като изворът на светената чудодейна вода е на 3 км от мястото.

Лопушански манастир – света обител на вяра и изцеление
Лопушански манастир – света обител на вяра и изцеление
Снимка: Личен архив

Иконостасът

Иконостасът в църквата е един от най-красивите творения, като се счита дело на майстори от Самоковската школа. Той е направен от орехово дърво с изключително филигранна изработка, в която се преплитат съвършено изработени елементи.

Иконите

Двете главни големи икони на Исус Христос и Богородица на иконостаса са дело на известния български възрожденски живописец Станислав Доспевски, създадени през 1863 година. Осем от останалите икони са дело на двамата братя Доспевски, които имат родство с фамилията на Захари Зограф – най-талантливият възрожденски художник.

Поклонниците, които посещават църквата казват, че майсторски изработенената икона на Исус е толкова жива, че погледът на Исус те следи, където и да застанеш.

Чудотворна икона

Интересен факт от историята на манастирската църква е чудотворната икона на Света Богородица, която е била открита през 2014 година в една кухина на църквата. Тя е намерена благодарение на пророчески сън на една мирянка от София. Когато правят изкопните дейности за новия манастир, намират зазиданата икона и тя е единствената спасена вещ от стария манастир.

Вярващите смятат, че тя има чудодейна сила и чрез молитви към нея, тя помага и лекува болести.

За водата от манастирската чешма се счита, че е лековита и чудотворна, с измиване може да премахнете очни болести и като цяло да изчистите негативната енергия.

Лопушански манастир – света обител на вяра и изцеление
Лопушански манастир – света обител на вяра и изцеление
Снимка: Личен архив

В момента Лопушански манастир е действащ мъжки манастир. Светата обител има на разположение стаи за нощуване. В манастира може да присъствате на църковни служби, а също да извършите Свето Кръщение, Светото Тайнство – Изповед, както и да вземете Причастие.

Природа

Прекрасната природа е подходящо условие за разходка, която да съчетаете с посещението на манастира. Наблизо са Копиловските водопади, язовир „Огоста“, който е подходящ за риболов, а горите – удобни за лов. В близост се намира град Чипровци – известен с килимарството и чипровските килими, а също може да посетите Чипровския и Клисурския манастир. Не много далеч се намират Белоградчишките скали и пещерата Магурата.

Tagged , , , , , ,
на горе