Чипровски манастир „Свети Иван Рилски“
Величествена България

Чипровски манастир „Свети Иван Рилски“

Чипровски манастир „Свети Иван Рилски“ е духовна обител с историческо и културно значение за нашия народ. Уникалната природа около манастира, го прави златно съкровище в безценната корона на българските манстири и привлича много посетители. Тук се преплитат славна история и духовност, предавани през вековете.

Чипровски манастир „Свети Иван Рилски“

Троянски манастир – духовен център на вярата

Роженски манастир, „Храна“ за душата

infomax-logo-50-15-HWЯденето на домати всеки ден гони хипертонията без лекарства

Ето интересна информация за Чипровски манастир „Свети Иван Рилски“:

Местоположение

Манастирът е разположен в западна Стара планина в подножието на Язова планина на красиво, високо място. Намира се в близост до град Монтана и само на 6 км от прочутия град Чипровци. Чипровският манастир в момента е постоянно действащ манастир и се посещава от много туристи.

На 6 км от Чипровския манастир се намира китното българско градче Чипровци, известено със своите уникални килими и златарски изделия.

Чипровски манастир „Свети Иван Рилски“
Чипровски килими
Снимка: Личен архив

Манстирът е заобиколен от зелените хълмове на Стара планина и се извисява високо в своята неподправена красота. Отвън постройките приличат на крепост, защото е ограден от каменна стена, но отвътре сградите изглеждат като вкопани в земята, поради наклона на терена.

Чипровски манастир „Свети Иван Рилски“
Чипровски манастир „Свети Иван Рилски“
Снимка: Личен архив

Той е малък, но много красив и сгушен в сянката на дърветата. Заобиколен е отвсякъде с цветя и усещане за любов към Бога. Може да усетите българския дух и спокойствие, което принадлежи на хора отдадени на Бога. Очарователен в своята живописна местност и красота, Чипровски манастир „Свети Иван Рилски“ носи умиротворение и душевна храмония.

Чипровски манастир „Свети Иван Рилски“
Чипровски манастир „Свети Иван Рилски“
Снимка: Личен архив

История

Чипровският манастир възникването още през 10 век, когато е бил средище на просвета и книжовност. Той е бил просветен център не само по времето на Българското средновековие, но и по време на Втората българска държава и османското владичество.

През годините манстирът е разрушван шест пъти и отново въстановяван. Изключително тежко за манастира е второто нападение, след потушаването на Чипровско въстание. Тогава са унищожени много икони, реликви и много славянски и български книги от библиотеката на манастира, който е водил оживената духовна дейност през 17-и век.

През 1876 година манастирът е разрушен за последен път, като преди това многократно е бил разрушван и възстановяван. След като се възобновява отново, манастирът осъществява връзка с православни руски манастири и получава като дар богато сребърно обковано евангелие, което се съхранява и досега в Националния музей.

В центъра на обителта се намира църквата „Свети Иван Рилски”, която е построена през 1829 година . Тя е издължена сграда, едноабсидна и триконхална, има нисък купол и няма стенописи. Иконостасът е много красив, украсен с живописни картини и позлатено покритие, а някои от иконите са правени от зографа Христо Енчев от Копривщица.

Чипровски манастир „Свети Иван Рилски“
Чипровски манастир „Свети Иван Рилски“
Снимка: Личен архив

По време на борбата за освобождение и въстанията в Северозападна България, Чипровският манастир приютява хиляди четници, като има монаси, които участват в борбите през 1867-68 година.

По време на Априлското въстание до манастира се сражават смелите четници на Панайот Хитов и Филип Тотю. Има паметна плоча до костницата с имената на участниците в борбата – Петър Парчевич, Върбан Пенев, Манчо Пунин, Панайот Хитов и Филип Тотю.

Архитектура

Чипровският манастир представлява сгради, църква и кула в един общ комплекс. Целият манастир обхваща църква, триетажна кула-камбанария, жилищни сгради, параклиси.

Интерес представлява триетажната кула-костница. Тя се състои от приземен етаж, който е костница на загиналите в Чипросвкото въстание, втори етаж, който е параклис „Свети Атанасий“, който е богато украсен със стенописи и трети етаж, който е камбанария с камбана, откъдето се разкрива величествена гледка към двора и околните планински хълмове.

Заключение

Чипровски манастир „Свети Иван Рилски“ е средище на вяра и българщина, съхранил невероятно красива природа и славна история. Той е духовно място, което силно е свързано с нашата история и вяра. До него може да стигнете лесно и бързо и да се потопите в уникалните гледки, които се разкриват около манастира.

Незабравими са думите на Иван Вазов за неповторимата природна гледка, която се разкрива от високата кула в манастира:

„Няма по-приятно нещо за туриста, за поета, за любителя на природата, отколкото да пътува на кон из чуднити самотии на тоя лабиринт от благодат божия! Ту се намериш в някоя глуха гора, ту се озовеш в една очарователна, живописна долина, прилична на аркадска идилия, ту газиш бистро поточе и пак се омъкваш в гъста гора, ту ти се лъсне пак шумящата Огоста и ти възхитен вървиш надлъж по лакатушните й брегове, додето над зелените върхове на горите ти се мерне, като някоя алпийска вила, усамотено манастирче…“

От 1975 година Чипровски манастир „Свети Иван Рилски“ е обявен за паметник на културата с национално значение, а също така е включен в 100-те национални обекта на БТС.

Tagged , , , , ,
на горе