10 личностни черти, които да търсите в един партньор
Любов и партньорство

10 личностни черти, които да търсите в един партньор

Всеки има своите предпочитания за това какво е добър партньор. Знаете как изглежда идеалният ви съпруг или съпруга, но това не означава, че това, което искате, и това, от което се нуждаете, винаги е едно и също нещо.

И така, за какви качества на партньора трябва да се грижи човек? Разбира се, идеалният партньор може да се отнася добре с вас и да ви кара да се чувствате специални, но има още много ключови характеристики на добрия партньор, за които трябва да внимавате.

Продължете да четете, за да откриете най-добрите качества на добрия партньор.

Какви качества трябва да търсите в бъдещия ви партньор в живота? 

партньор
10 личностни черти, които да търсите в един партньор

Когато си търсите партньор в живота, трябва да вземете предвид няколко важни качества. На първо място, от решаващо значение е съвместимостта. За да си осигурите здрава основа, трябва да имате сходни ценности, цели и интереси. Доверието и комуникацията също са от съществено значение за здравата връзка.

Търсете човек, който ви подкрепя, разбира и уважава границите ви. Освен това споделените ценности като доброта, съпричастност и лоялност са от съществено значение за успешното партньорство. И накрая, помислете за способността им да правят компромиси и да решават проблеми, тъй като това ще бъде от решаващо значение за преодоляване на възходите и паденията в съвместния живот.

1. Да споделя емоционална близост

партньор
10 личностни черти, които да търсите в един партньор

Споделянето на силна емоционална връзка със съпруга/съпругата може да бъде едно от важните качества на вашия партньор. Вие и съпругът ви споделяте дълбока връзка, когато споделяте емоционална близост или междуличностни отношения. Споделяте чувства на любов, романтика и възхищение и дори може да имате духовна връзка.

Когато сте емоционално интимни със съпруга/съпругата си, можете да:

Да бъдете уязвими, без да се страхувате, че ще бъдете съдени

Да се чувствате комфортно в тишината заедно

Да се доверявате един на друг без колебание

Да се чувствате сигурни във връзката си

Да общувате открито и честно

Можете да изградите емоционална интимност с партньора си, когато прекарвате качествено време заедно.

2. Да показва физическа привързаност

партньор
10 личностни черти, които да търсите в един партньор

За повечето хора физическата привързаност е задължителна за една здрава връзка. Докосването ни кара да се чувстваме обичани от партньорите си и изгражда химия. Едно от идеалните качества на партньора, който може да искате, е способността да бъде привързан без интимност.

Проучванията са установили, че физическата близост може да бъде полезна за двойките. Физическата привързаност освобождава окситоцин, отговорен за облекчаване на стреса, повишаване на настроението и свързване между партньорите.

Ползата от физически привързания партньор не означава само, че имате чудесна интимност във връзката. Изследванията разкриват също, че простият акт на държане за ръце, гушкане на дивана или дори масаж от страна на съпруга/та ви може да повиши удовлетвореността от връзката.

3. Да ви уважава

партньор
10 личностни черти, които да търсите в един партньор

Любовта не се изчерпва само с топлината и щастието, които изпитвате около вашия партньор, но едно от качествата, които всеки трябва да отдава на уважението, е уважението. Ако той ви уважава, това означава, че зачита всички ваши граници, независимо дали са емоционални, сексуални или физически.

Какво означават тези граници? Емоционалните граници са тези, които ви помагат да се чувствате комфортно и безопасно във връзката си. Ако той ви уважава емоционално, това означава, че няма да направи нищо, за да нарани чувствата ви умишлено. Те ви подкрепят и се отнасят добре с вас.

От друга страна, когато става въпрос за интимни граници, партньорът ви уважава това, което искате и не искате да правите между чаршафите. Той няма да се опита да ви принуди да изпълнявате или да ви накара да направите нещо, което ви е неприятно.

И накрая, що се отнася до физическите граници, той никога не трябва да ви удря. Ако той уважава физическите ви граници, това означава, че няма да ви малтретира по никакъв начин. Това включва всички форми на физическо насилие – от нападение над вас до хващане на китката ви по начин, който ви кара да се чувствате неудобно.

4. Да проявява непоколебима ангажираност

партньор
10 личностни черти, които да търсите в един партньор

Едно от качествата на партньора, на които човек се възхищава, е неговата непоколебима отдаденост на съпруга/съпругата. Партньор, който не е лоялен, ще ви накара да се чувствате несигурни. Когато сте с някого, на когото знаете, че не можете да се доверите, ревността, подозренията и разбитите сърца ще станат редовна част от вашия свят.

От друга страна, ако сте с човек, който се обвързва с вас, ще се чувствате обичани и доволни от връзката си. Ползите от обвързващата връзка включват:

Създаване на здрава основа за бъдещето ви
Ако знаете, че той може да се обвърже, няма да се страхувате да се ангажирате по-значимо, като например да се ожените, да заживеете заедно или да създадете семейство.

По-безопасна интимност 
Когато сте в обвързана връзка, вероятността да се заразите с полово предавана болест от партньора си е много по-малка.

Не е нужно да се страхувате от аргументи
Вместо да се притеснявате, че ще се разделите след всяка малка кавга, можете да сте сигурни, че партньорът ви винаги ще ви подкрепи – дори когато не сте съгласни.

Щастливи сте
Обвързаността премахва голяма част от драмата в една връзка. Когато вие и половинката ви сте блажено отдадени на моногамна любов, няма да ви се налага да се притеснявате къде е той или с кого излиза.

5. Общуват открито

партньор
10 личностни черти, които да търсите в един партньор

И така, какво прави един съпруг добър? Проучванията показват, че комуникацията между двойките предсказва удовлетворението от брака. Колкото повече двойките разговарят помежду си, толкова по-щастливи са те. Общуването може да помогне да се предотврати разрастването на малките различия в спорове.

Когато двойките са открити и честни за чувствата си, те могат да се обединят и да решават проблемите спокойно и с уважение. Но общуването е нещо повече от решаване на проблеми – споделяне на истории, мечти и цели.

Когато общувате, вие:

Откривате нуждите на партньора си

Изразявате желанията си

Увеличавате емоционалната си интимност

Насърчавате честността

Карате половинката си да се чувства специална

Прекъснете негативните модели

Колкото повече двойката говори и се опознава, толкова по-дълбока става връзката ѝ. Следователно откритото общуване е една от най-съществените характеристики на добрия партньор.

6. Да е най-добрият ви приятел

партньор
10 личностни черти, които да търсите в един партньор

Романтичните връзки са невероятни, но това не означава, че искате да бъдете романтично настроени 24/7. Едно от най-съществените качества на партньор, на когото хората се възхищават, е основата на приятелството.

Съществуват сериозни доказателства, че двойките са по-щастливи, когато са най-добри приятели. Проучване установява, че „удовлетворението от живота“ е „два пъти по-голямо при тези, чийто съпруг е и техен най-добър приятел“.

Когато сте с приятелите си, вие говорите, играете и се смеете заедно. Това е идеално за вашата връзка, тъй като изследванията показват, че споделеният смях кара двойките да се чувстват по-подкрепени и удовлетворени.

Приятелството е чудесна основа за здрава връзка. То гарантира, че партньорството ви е добре застъпено и има забавлението и размаха на приятелството, плюс романтиката и сексуалната химия на връзката.

7. Споделят невероятна интимната химия с вас

партньор
10 личностни черти, които да търсите в един партньор

Едно от основните качества на партньор, които често търсим, е той да споделя фантастична интимна химия с вас.

Физическата интимност не само освобождава хормона окситоцин, който свързва, но и ви кара да се чувствате желани, повишава увереността ви и създава специална връзка между вас и половинката ви.

Комуникацията ще бъде най-добрият ви приятел, когато става въпрос за невероятен интимен живот. Трябва да се чувствате достатъчно комфортно с партньора си, за да обсъждате границите, да изследвате фантазиите си и да изразявате нуждите си в спалнята.

Друго предимство? Проучванията показват, че по-голямата интимна комуникация води до увеличаване на честотата на удовлетворението при жените, както и до по-голямо удовлетворение както при мъжете, така и при жените. Страхотният партньор ви уважава в спалнята и се интересува от вашите нужди. Страхотната интимна химия също не вреди!

8. Обръщат ви цялото си внимание

партньор
10 личностни черти, които да търсите в един партньор

Една от най-облекчаващите черти, които трябва да търсите в един партньор, е някой, който ви отделя цялото си внимание. Има ли нещо по-неприятно от това да се опитвате да общувате със съпруга си, докато той си играе на телефона?

Университетът в Съсекс публикува проучване, в което многозадачните хора са подложени на сканиране с ядрено-магнитен резонанс. Резултатите от изследването на мозъка разкриха, че хората, които прекарват времето си на няколко устройства едновременно, имат по-малко емпатия и емоционален контрол от тези, които се фокусират върху едно нещо в даден момент.

Едно от най-важните качества, които трябва да търсите в съпруга или съпругата си, е някой, който няма да се страхува да остави устройството си и да ви обърне цялото внимание, което заслужавате. Те ще намерят време за разговор, ще знаят как да слушат и няма да ви прекъсват, когато говорите.

9. Да ценят концепцията за взаимно доверие

партньор
10 личностни черти, които да търсите в един партньор

Една от отличителните характеристики на добрия партньор е вярата му във взаимното доверие. Двойките изграждат доверие във връзката си, когато:

Постоянно казват истината

Държат на думата си

Знаят как да общуват за проблемите си

Могат да признаят, когато грешат, и да се извинят за това

Са надеждни и сигурни

Изграждат емоционална интимност

Изпитват доверие към вас

Взаимното доверие и честността са основни качества в една връзка.

10.Дават приоритет на личностното израстване

партньор
10 личностни черти, които да търсите в един партньор

Добрият партньор е човек, който не се задоволява само с текущото си състояние, а непрекъснато се стреми към личностно израстване. Те разбират значението на самоусъвършенстването и ви насърчават да правите същото.

Това може да включва преследване на нови хобита, поставяне и постигане на цели и работа върху личните слабости. И двамата могат непрекъснато да се развиват и да подкрепят пътуванията си, като отдават приоритет на личностното израстване.

Tagged , ,
на горе