5 съвета как да отгледаме самостоятелно дете
Психологически

5 съвета как да отгледаме самостоятелно дете

Всеки родител иска да отгледа самостоятелно дете.Да държа ли детето ми за ръка, за да не падне? Да го обуя ли, за да не се бавим? Да му сложа ли още няколко лъжички в устата, за да си изяде всичко?

Доколко да помагам и доколко да оставя детето да се справя само́?

Въпроси като тези, касаещи самостоятелността на детето, съпътстват родителството през цялото време. Те са както много важни, така и много трудни. Като родители ние изпитваме съвсем естествена нужда да обгрижваме и закриляме, но трябва да имаме предвид, че прекалено многото грижи спъват естественото развитие на детето.

Когато говорим за прекомерни грижи, често се сещаме за образа на „майката орлица“. Това е майката, която не дава и косъм да падне от главата на детето й. Тя го пази от всяко падане, трудност и несгода. В днешно време може да чуем и понятието „родителите-хеликоптери“. Те непрекъснато „кръжат“ около детето и го наставляват. Готови са да поемат неговите задължения, дори да му напишат домашното.

5 съвета как да отгледаме самостоятелно дете

5 трика как да накарате детето да се храни без екран

Коя е мощната подкрепа за вашето дете?

infomax-logo-50-15-HW Интересни идеи за перфектната детска стая за момиченце

5 съвета как да отгледаме самостоятелно дете

1.Учете на отговорност

самостоятелно дете
5 съвета как да отгледаме самостоятелно дете снимка: pinterest

Основен компонент от развитието на независимост и създаването на самостоятелно дете е научаването за отговорност. Можете да помогнете за възпитаването на чувство за отговорност у децата, като им възлагате прости задължения, като например оправяне на леглото или организиране на книгите и играчките им. Децата са способни да се научат как да бъдат отговорни, така че не забравяйте да им давате задачи, които са подходящи за възрастта. Например, повечето тригодишни деца могат да помогнат в почистването на стаите си или да приберат дрехите си в чекмеджетата на скрина.

Независимо дали имате детето си да помага с малки или големи задачи у дома, даването на възможност на децата да развият чувство за повишена независимост и отговорност ще им помогне да ги подготвите за бъдещето, както в училище, така и извън него.

2.Насърчавайте децата да правят неща сами

самостоятелно дете
5 съвета как да отгледаме самостоятелно дете снимка: pinterest

Вместо да правите всичко вместо децата си, важно е да ги оставите да правят някои неща и да го научите да бъде самостоятелно дете, когато е възможно. Например, можете да накарате петгодишните да си мият зъбите или да се обличат сами, когато времето позволява. Те може да се нуждаят от някои насоки за тези видове задачи от време на време, но всичко това е важна част от обучението как да се грижат за себе си, когато остареят.

3.Дайте им избор

самостоятелно дете
5 съвета как да отгледаме самостоятелно дете снимка: pinterest

Друг полезен подход, когато помагате на децата да развият независимост, е да им дадете възможност да направят свой собствен избор, когато е подходящо. Например, вместо да решавате какви дрехи трябва да носят децата в предучилищна възраст, оставете ги да изберат тоалета си за деня. Позволяването на децата да вземат решения за прости неща ще им помогне да ги подготвите за по-големите избори в живота по пътя.

Освен това, дори и да не сте съгласни с това, което избират, все пак е важно да позволите на децата да изразят себе си, тъй като това ще помогне за изграждането на тяхната увереност и независимост. Тези възможности също учат децата да правят добър избор и ги доближават напред към превръщането им в самостоятелно дете.

4.Позволете независимо време за игра

самостоятелно дете
5 съвета как да отгледаме самостоятелно дете снимка: pinterest

Важно е да не се движите над децата всяка секунда от деня, въпреки че понякога може да ви е трудно да отстъпите. Опитайте от време на време да позволите на вашето мъниче да се наслаждава на самостоятелна игра и да е самостоятелно дете. Оставете децата да играят сами, без да им казвате какво да правят или как да играят. Осигурете наблюдение само от разстояние, за да сте сигурни, че детето ви играе безопасно и не е близо до потенциални опасности. В допълнение към насърчаването на независимостта, това е и отличен начин децата да упражняват своето нарастващо въображение и креативност.

5.Нека децата мислят сами

самостоятелно дете
5 съвета как да отгледаме самостоятелно дете снимка: pinterest

В допълнение към независимото време за игра трябва да се насърчава и свободното мислене. Например, вместо да разказвате на децата всичко, което знаете за света, опитайте да задавате отворени въпроси, като „Какво мислите?“ Това насърчава децата да разчитат на собствените си наблюдения и преценка, докато развиват умения за независимо мислене.

Изпробвайте тези методи към вашата стъпка за създаване на самостоятелно дете.

Tagged , , ,
на горе