подкрепа за вашето дете
Психологически

Коя е мощната подкрепа за вашето дете?

Коя е мощната подкрепа за вашето дете, разкриват психолози. Никой не може да ни каже как да обичаме детето си, но е ясно, че нашата, различна, мъдра любов може да се превърне в мощна опора за едно дете.

В повечето случаи всичко, което правим за нашите деца, го вършим от любов и в името на тяхното щастливо бъдеще. И често родителите критикуват, „подобряват“, принуждават, наказват, натоварват – искрено смятайки, че „това“ е най-добрият „принос“ за детето. Понякога това е единственият начин, по който собствените им родители са „предали“ любовта си и се оказва единственото ни преживяване на любовта.

Коя е мощната подкрепа за вашето дете?

Как да научим детето да защитава собствените си граници и да уважава другите?

Не трябва да жертвате комуникацията с детето си, за да му „дадете най-доброто“

Коя е мощната подкрепа за вашето дете? Новите тенденции в обзавеждането за детска стая

Коя е мощната подкрепа за вашето дете?

Всички ние наистина обичаме децата си по различни начини, но:

Ние и нашите деца можем да бъдем съвсем различни, с индивидуални темпове, психотипове, потенциал, задачи и способност да издържаме на стрес. И от любов е толкова важно да се научим да не сравняваме децата със себе си. Сравнявайки ги със себе си, ние „избираме“ пътя им, вместо тях. Сравнявайки децата едно с друго, ние ги правим конкуренти.

подкрепа за вашето дете
подкрепа за вашето дете

Ние придружаваме детето в неговата самостоятелност – с нашия страх, безпокойство, недоверие. Или от любов – ние можем да им дадем усещането, могат да се справят, а ние сме зад него. Винаги може да разчита на нашата любов, сила и устойчивост.

Можем да предпазим децата от трудности и проблеми или да ги научим, че животът е постоянна борба. И от любов можем да покажем как, въпреки препятствията, все пак се радваме на живота.

подкрепа за вашето дете
подкрепа за вашето дете

Можем да очакваме и да изискваме от децата – мотивация, постижения, победи… А можем от любов да научим повече за закономерностите на тяхното развитие, за това какво може или не може едно дете на определена възраст. И от любов можем, виждайки характеристиките на детето, да му помогнем и да покажем как се развиваме и променяме.

Ако детето не може да ни откаже от любов или от страх, ще му бъде трудно да каже „Не“ на другите. Ако детето не вижда как се грижим за себе си, ще му бъде трудно да научи това. И от любов към него можем да се научим да защитаваме нашето пространство от токсични хора и информация, можем да се научим да се конфронтираме.

подкрепа за вашето дете
подкрепа за вашето дете

За всеки е важно да се чувства обичан и приет. И в детството си често сме се сблъсквали с манипулация и „любовен егоизъм“ на възрастните… От любов можем да дадем на детето усещането, че нашата любов и ничия друга трябва да бъдат заслужени.

Искаме най-доброто за детето си и често избираме училище за него въз основа на оценките. Ние можем да помним от любов, че детето ще се развива там, където е безопасно. И неговият многоизмерен потенциал рядко се измерва с училищни оценки.

подкрепа за вашето дете
подкрепа за вашето дете

От притеснение можем да кажем на детето, че светът е опасен, че на никого не може да се вярва. Или от любов можем да научим детето на правила за безопасност и за поведение в екстремни ситуации – с усещането, че светът е мил, но за нас е важно да сме внимателни.

Когато детето вечер отиде в спалнята или сутрин на училище или детска градина, то носи „отпечатъка“ на случилото се преди това. Точно това е, което ще „порасне“ в него. От любов можем да го изпълним с нашата любов и внимание.

Затова не бива да забравяме, че нашата любов може да се превърне в мощна опора за едно дете.

Tagged , , ,
на горе