Как да научим детето си на добри маниери

Как да научим детето си на добри маниери
Психология

Как да научим детето си на добри маниери

Преподаването на добри маниери на малко дете може да изглежда малко непосилно, но не е задължително. Можете да насърчите детето си да бъде учтиво, като го научите на няколко ключови фрази и поздрави, като го насърчите да разбере значението на съпричастността и състраданието и като му дадете пример за добро поведение, за да има добър пример за подражание!

Искате да излезете с него? Поканете го

Принципи за отглеждане на щастливо дете

5 начина да откажете нещо на детето си без думата „НЕ“

6 ценни качества, които да предадете на децата си  4 критерия при избор на мебели за детска стая

Как да научим детето си на добри маниери

Научете детето си да казва „здравей“ и „довиждане“.

добри маниери
Как да научим детето си на добри маниери снимка: pinterest

Тези фрази са първите стъпки към учтивото общуване с другите. Упражнявайте се, като се стараете да казвате „здравей“ или „добро утро“, когато се събуждате всеки ден. Когато детето ви започне да се справя, опитайте се да му напомняте да поздравява роднини и приятели. Ако забравят да поздравят, нежно им напомнете. Опитайте нещо като: „Това е нашият съсед! Искаш ли да поздравиш?“.

Те могат да се научат да казват „здрасти“ дори когато все още не са се научили да говорят! Опитайте се да научите детето си как да маха с ръка за поздрав и довиждане. Така ще ги научите от малки на добри маниери.

Виж и поръчай онлайн тук- оригинален подарък за щастливо дете от HappyMarket.bg 

Напомняйте им да казват „моля“, когато искат нещо.

Това е идеалният начин да помолите за въпрос или услуга по деликатен и учтив начин. Всеки път, когато детето ви помоли за нещо, независимо дали е бисквитка или помощ за домашното, кажете му да каже „моля“ някъде в молбата си. Насърчавайте ги да не забравят, като им напомняте да го кажат, преди да изпълнят задачата.

Например, ако детето ви помоли за помощ да вземе настолна игра от горния рафт на гардероба, без да каже „моля“, кажете нещо от рода на: „Мога, но само ако кажеш „моля“! Така ще ги научите на добри маниери.

Уверете се, че те знаят колко е важно да казват „благодаря“.

добри маниери
Как да научим детето си на добри маниери снимка: pinterest

Изразяването на благодарност е важна част от добрите маниери. Научете детето си кога е подходящо да каже „благодаря“, например след като някой му е помогнал, отговорил е на въпрос или му е направил подарък. Внимателно напомняйте на детето си да благодари, ако забележите, че е забравило. Например, ако негов приятел му е дал нарисувана от него картинка и детето Ви я вземе, без да благодари, опитайте нещо от рода на: „Сара нарисува това точно за теб! Какво казваме, когато някой ни подарява подарък?“

Опитайте се да упражнявате „благодаря“, като опаковате предмети из къщата, сякаш са подаръци. Разменяйте тези „подаръци“ с детето си и се редувайте да ги разопаковате и да казвате „благодаря“. Така ще го научите на добри маниери.

Насърчавайте ги да седят спокойно и да избягват бъркотията по време на хранене.

добри маниери
Как да научим детето си на добри маниери снимка: pinterest

Много често децата си играят с храната. Кой не би искал да хвърли картофено пюре, ако му се отдаде възможност? Макар и изкушаващи, има много стратегии, които можете да приложите, за да научите детето си да бъде учтиво на масата за вечеря.

Първо, опитайте се да не реагирате, когато детето ви направи голяма бъркотия. Ако например хвърля храна, то може би просто иска да му обърнете внимание. Избягвайте да се смеете или да се ядосвате, а просто ги помолете да спрат. Ако продължават да правят бъркотия, уведомете ги, че времето за хранене е приключило. Въвеждането на нежни, но твърди граници може да помогне на детето ви да разбере последствията от действията си и да се научи на добри маниери.

Помогнете на детето си да се упражнява, като му предлагате само по няколко хапки наведнъж. Купичка картофено пюре не е толкова забавна за игра, колкото планина от картофено пюре. Седнете с него на масата и му давайте повече порции, докато се храни.

Виж и поръчай онлайн тук- оригинален подарък за щастливо дете от HappyMarket.bg 

Инструктирайте ги да не прекъсват хората по време на разговор.

добри маниери
Как да научим детето си на добри маниери снимка: pinterest

Помогнете на детето си да разбере, че когато говорите с хората, се редувате.Всеки път, когато водите разговор и детето ви прекъсне, помолете го да изчака, докато вие приключите да говорите. Продължавайте да бъдете последователни всеки път, когато ви прекъсне, и го похвалете, че е изчакало реда си, когато го направи! Така ще го научите на добри маниери.

Tagged , ,
на горе