Връзка, близка до идеалната: Признаци на истинската и зряла любов

Признаци на истинската и зряла любов
Любов и партньорство

Връзка, близка до идеалната: Признаци на истинската и зряла любов

Как да разберете, че връзката ви е близка до идеалната, а действията на партньора ви засвидетелстват дълбоки чувства? Ето на какво трябва да обърнете внимание, съветват психолозите.

Признаците, които те посочват, се формират не само от примери, но и от сериозни изследвания, с които дълго време се е занимавал известният психолог и психоаналитик Ото Кернберг. Той излага нова теория за нарцисизма и след това поразява целия свят с книгата си за любовта и интимността.

Според Ото зрялата любов може да бъде идентифицирана по няколко основни признака, които са много различни от влюбването и страстта.

 

Интерес към жизнения план на партньора, но без разрушителна завист

Партньорите трябва да се подкрепят дори при най-смелите и рисковани решения, както и безусловно да си вярват един на друг.

Приемане на другия с неговите недостатъци

Взаимната способност  на партньорите да бъдат отворени и честни, дори по отношение на собствените си недостатъци, е от съществено значение.

Способността да се просто истински

За разлика от мазохистичното подчинение и отричането на агресията, твърди Ото Кернберг. Простете, дори да е много обидно и поискайте прошка, дори и да сте били прави. Това е много важно в една доверителна и зряла връзка.

Скромност и благодарност

Способността да кажете „благодаря“ е безценна, позволява на партньора да се чувства необходим и това е основното, към което се стреми всеки човек.

Авторът е имал предвид не само общи цели, но и стремежи, морал, според които влюбените живеят. Това е важно, защото помага на двама ви да се свържете още повече.

Зряла зависимост

Способността да приемате помощ (без срам, страх или вина) и да оказвате помощ, както и справедливо да разпределяте помежду си задачите и отговорностите /за разлика от случаите, когато се наблюдава борба за власт/, е безценна.

Постоянство в страстта

Любов към другия, въпреки телесните промени и физическите увреждания. Дори в напреднала възраст страстта е възможна, ако обичате човек и го приемете такъв, какъвто е, без украса и без мисия да го направите по-добър. Двойките, които споделят, че с годините можете да забравите напълно за страстта, просто не знаят какво е истинска любов.

 Дълбоко разбиране във взаимоотношенията

Тук става дума за признаване на неизбежността на загубата, ревността и необходимостта от защита на границите на двойката.

Разбирането, че другият не може да ни обича по същия начин, както ние го обичаме, е много важно. Любовта на жените и мъжете е много различна, освен това едно дете е научено да обича още от детството си, да изразява чувствата си и да ги споделя с човек, който наистина е скъп. Детските години на партньорите са прекарани по различен начин и това също влияе.

Любов и траур

В случай на смърт или раздяла по друга причина с партньора, загубата ни позволява напълно да разберем какво място е заемал в живота ни, което води до приемането на нова любов, без да се чувстваме виновни, че по някакъв начин го „предаваме“. Отделно загубата ни помага да научим как можем да обичаме истински.

Сега можете лесно да определите дали в сърцето и взаимоотношенията ви има любов, а също и какво точно представлява това прекрасно чувство.

Tagged , , , , , ,
на горе