Какво да променим, за да минимализираме последиците от стреса – при мъжете и жените е различно

последиците от стреса
Добра форма

Какво да променим, за да минимализираме последиците от стреса – при мъжете и жените е различно

Стресът, както и всички други тревожни разстройства, засяга всички – мъже и жени, богати и бедни, млади и стари. Но при мъжете и жените го прави по различен начин.

Точно както емоционалните реакции на стреса са различни, техните физически, когнитивни, хормонални и метаболитни симптоми също не са еднакви.

Някои заболявания се проявяват по различен начин при различните полове. Например, симптомите на заболяване като миокардит се появяват по различен начин при мъжете и жените.

Всъщност, от 4 от 100 души изпитват същия тип стрес, е посочено в едно проучване от университета в Кеймбридж. Също така, тревожните разстройства са по-често срещани при дамите.

Дамите са по-податливи на тези ситуации и въз основа на това показват по-широк спектър от симптоми. Но когато средната стойност е достигната, те по-лесно излизат от тези ситуации, докато господата са по-склонни към хроничен стрес и не обичат да търсят помощ.
Как стресът засяга жените и мъжете?

Американската психологическа асоциация провежда ежегодно изследване за въздействието на стреса върху обществото.
Данните, показващи значението на стреса в живота ни, са както следва:

Стресът засяга повече жените, отколкото мъжете

За тази ситуация има биологични причини. Поведенческият невролог д-р Рита Валентино в своята статия, публикувана в списанието „Молекулярна психиатрия“, заяви, че стресът засяга жените, тъй като жените са по-чувствителни към хормона кортизол, който причинява биохимични и физиологични промени при жените по-бързо отколкото при мъжете.

Забелязано е още, че нивата на стрес са се увеличили през последните 5 години при повечето жени в проучването.

Установено е, че за мъжете работата е източник на стрес, а при жените стресът се причинява от икономиката, семейството и липсата на време.

Стресът засяга жените по различен начин физически, когнитивно и емоционално.

Освен това жените по-често от мъжете забелязват стрес или безпокойство. Освен това те са по-склонни да търсят подкрепа от приятели и професионална помощ.

Мъжете често осъзнават, че са стресирани по-късно и са склонни да го отричат. Те имат по-малко начини да се справят със стреса и следователно страдат от стрес по-„тихо“.

Що се отнася до това как стресът засяга жените, наяве излиза много любопитна информация. Въпреки че те могат да бъдат по-уязвими от стрес, са способни да действат бързо и използват хората и концепциите, на които държат, за да се справят със стреса.

Те търсят подкрепа, разбират причината и начините на стрес и общуват. Мъжете, от друга страна, се опитват да се справят със стреса напълно затворени в себе си.

Отхвърлянето и отказът да се потърси помощ е една от причините, поради която мъжете умират млади. Тази информация се предоставя от проучване, проведено от Британската сърдечна асоциация.

Ефекти на стреса върху жените

Сега сме наясно, че стресът засяга различно двата пола поради два специфични фактора. Основният е кортизолът. Жените са по-податливи от мъжете на глюкокортикоиди, които се отделят в организма в отговор на стрес.

Вторичният фактор е реактивността. Жените разпознават признаците на стрес по-рано и активно се опитват да се справят с тях.

Както казахме, жените проявяват много симптоми, свързани със стреса, измежду които:

Безсъние
Косопад
Акне
Менструални проблеми
Метаболитни промени, например, загуба на килограми или повишаването им
Сърдечно заболяване или риск от инсулт
Склонни са към депресия
Храносмилателни проблеми, например, синдром на раздразнените черва
Отслабена имунна система
Намалено желание за полов акт

Познаването на този процес и неговите последици за здравето ни провокира да се заемем да променим живота си и да потърсим професионална помощ, ако това е необходимо.

Tagged , , ,
на горе