Не изхвърляйте портокаловите кори, а си направете тор за стайните растения

портокаловите кори
Интересно

Не изхвърляйте портокаловите кори, а си направете тор за стайните растения

Не изхвърляйте портокаловите кори, а ги използвайте за тор на саксийните цветя. Как да наторите стайните цветя с портокаловите кори?

Ярките и сочни портокали са един от основните плодове част от нашето ежедневие и от празничната трапеза. А могат ли да се превърнат в отлична „храна“ и за нашите стайни растения? Разбира се, когато става въпрос за корите на тези цитрусови плодове.

Чеснова вода за неповторим цъфтеж на мушкато и орхидея

Орхидея – къде да я позиционирате, така че да цъфти дълго и да расте активно?

Защо пожълтяват и капят листата на Бенджамина?

Искате ли цъфтящ Антуриум почти през цялата година?

Не изхвърляйте портокаловите кори, а ги превърнете в „храна“ за любимите ви стайни растения

Обогатяването на почвата на стайните растения с портокалови кори е много добър и изгоден вариант.

портокаловите кори

Какво съдържат портокаловите кори?

Портокаловите кори съдържат високи нива на сяра, азот, калций, магнезий и много други елементи, които са отлични хранителни вещества за живите организми. Те могат да осигурят на стайните растения тласък в растежа и допълнителна жизненост. Освен това, като бонус е борбата с вредителите и естественото окисляване на почвата, тъй като повечето стайни цветя харесват по-кисела почва.

Изключение правят само кактусите и сукулентите – те не се нуждаят от такова подхранване, само от специализирана тор, и то много рядко. По принцип те са много издръжливи растения.

Ако имате кротони, монстера, бръшлян, филодендрони, папрати, азалии, бегонии, теменужки и гардения, сансевиерия – портокаловите кори са подходящо средство за наторяване. Не е необходимо да стартирате процеса на компостиране.

Как да добавите портокаловите кори към почвата?

Портокаловите кори могат просто да се добавят директно към почвата в саксиите по един от двата начина: нарежете кората на малки парченца и ги смесете с почвата или изсушете кората и я смелете на фин прах, след което поръсете почвата отгоре.

Ето една рецепта за тор с бавно освобождаване и съставки, които почти всеки има у дома.

Вземете портокалови и бананови кори, както и утайка от кафе. Необходими са ви корите от пресни плодове в равни пропорции. Нарежете ги на парченца, добавете утайката от кафе (няколко щипки). С помощта на блендер направете всичко на каша и нанесете в саксиите.

Когато банановата кора се разгражда, тя ще обогати почвата с азот, фосфор, калий и магнезий по-бързо, отколкото портокаловата кора, която ще влезе в действие на малко по-късен етап. Утайката от кафе ще помогне за поддържане на буйна зеленина и ще предотврати уплътняването на горния слой на почвата, ще подобри задържането на влага по време на поливане, т.е. за влаголюбиви и зелени стайни растения сместа е подходяща, но не и за сукуленти или кактуси, както вече бе споменато по-горе.

Портокаловите кори съдържат ароматното съединение, наречено D-лимонен, което естествено отблъсква много вредни насекоми, включително досадните гъбички. Ако ларвите на вредителите се крият в почвата, парченцата портокалова кора ще ги принудят да излязат на повърхността, като по този начин няма да навредят на растението.

Ето как от портокаловите кори да си направите естествен разтвор за пръскане на листата.

В малка тенджерка сложете половин чаша прясна портокалова кора и залейте с вода. Варете десет минути, прецедете и охладете. Прехвърлете получената течност в бутилка с помпичка и пръскайте растенията веднъж седмично. D-лимоненът се използва като активна съставка в много търговски органични спрейове за контрол над вредителите.

Ето защо не трябва да изхвърляте картофените обелки

Народни средства срещу листни въшки (15 доказани рецепти)

Tagged , ,
на горе