Народни средства срещу листни въшки (15 доказани рецепти)

народни средства срещу листни въшки
Интересно

Народни средства срещу листни въшки (15 доказани рецепти)

Народните средства срещу листни въшки са от голямо и практично значение. Най-важният аспект е, защото те са 100 % безвредни, и второ, действат успешно и осигуряват защита на растенията от вредители.

Прост трик от десетилетия, който помага на стайните растения да не боледуват и винаги да цъфтят обилно, а разсадът да расте активно! 

9 ПРИЧИНИ да използвате КИСЛОРОДНА ВОДА – 3% 

Чеснова вода за неповторим цъфтеж на мушкато и орхидея 

Защо пожълтяват и капят листата на Бенджамина? 

Листните въшки съществуват в много разновидности. Те се прикрепят към младите стебла или листа на растенията и се хранят със соковете им. Отделят лепкаво вещество, което причинява гъбично заболяване на растението. Така неговото развитие започва постепенно да се забавя, плодните цветове окапват, а понякога и загива. Ето защо, листните въшки причиняват огромни щети върху плодовете и зеленчуците.

Листни въшки – 15 доказани, в практиката, рецепти от народната медицина.

Рецепта 1: Растения със силна миризма.

В близост до ягодови храсти и между редовете със зеленчукови насаждения се препоръчва засаждане на невен, тагетис (турта), босилек или чубрица. Острата миризма на тези растения отблъсква листните въшки.

Рецепта 2: Препарат с амоняк.

Амонячният разтвор се приготвя от съотношение 10 л. вода + 50 мл. амоняк + 2 с.л. зелен градински сапун. След като смесите продуктите напръскайте обилно листата и от двете страни. Добре да прилагате през пролетта и първата половина на лятото.

Рецепта 3: Препарат с катранен сапун.

Пръскането срещу листни въшки може да се извърши с разтвор, съдържащ катран в състава. По-добре е да използвате специален градински течен катранен сапун (катран 10-15 %). Можете също да използвате катранен концентрат, продаван в аптека. След това към състава трябва да се добави градински зелен сапун. Съставът има остра миризма на катран, напомняща миризмата на изгоряла брезова кора, която се задържа дълго време върху растенията и отблъсква насекомите. Но с този метод внимателно през периода на цъфтеж, в противен случай пчелите няма да летят и няма да могат да опрашват растенията. Иначе, този метод е сред най-ефективните в борбата с листните въшки.

Рецепта 4: Обикновен сапун за миене.

Всъщност, това е механичен начин за борба с листните въшки. С помощта на сапунен разтвор старателно се измиват листата и клонките от листните въшки. Необходимо е да направите пяна и с нея да извършите тази процедура.

Рецепта 5: Сода бикарбонат.

Разтворът се приготвя в следното съотношение: 1 с.л. сода бикарбонат + 1 л. вода + 2 с. л. супени лъжици градински зелен сапун или течен сапун за миене. Основното предимство на този метод е, че можете да пръскате растения в по–късните етапи на развитие, вече с оформени и узрели плодове. Методът е добър и за борба с някои гъбични заболявания на растенията (например от брашнеста мана). Необходими са многократни терапии, интервалът на лечение, е най–малко 5-7 дни.

Рецепта 6: Оцет.

Специфичната миризма на оцет ще помогне за решаването на проблема. Използва се само трапезен оцет, оцетна есенция, или ябълков оцет. Разтворът се приготвя от съотношение: 1 ч.л. трапезен оцет на 1 л. вода. Ако се използва ябълков оцет, тогава 1-2 с.л. на 1 л. вода. Добавете към разтвора течен сапун (без аромати). Това е един от най–ефективните народни методи. Повторете процедурата 2-3 пъти.

Рецепта 7: Дървесна пепел.

Дървесната пепел се използва като органичен тор, а също така помага да се отървете от листните въшки по растенията, като намалите киселинността на почвата. Използвайте пепел на прах, залейте с вода и добавете течен сапун или веро Пропорции: 1 голяма чаша дървесна пепел на прах + 5 л. + 5 с.л. течен сапун или веро (без аромати). Оставете да настоява минимум 12 часа. Прецедете и напръскайте заразените растения.

Рецепта 8: Йод.

Можете да се отървете от вредните листни въшки с йод. Съотношението на съставките е: в 10 л. вода се накапват 10 капки йод.

Рецепта 9: Чесън.

Едно от често използваните „народни“ средства срещу листни въшки е инфузията от чесън. Приготвя се по следният начин: няколко скилидки чесън се стриват. След това се добавя вода и се настоява в продължение на 1 до 2 дни. Готовата инфузия се филтрира, добавя се растително олио и сапун, след което заразените растения се третират.

Рецепта 10: Горчица.

Можете да се отървете от листните въшки и с помощта на разтвор от горчица. С помощта на инфузия можете да предпазите дърветата от листни въшки – растенията се напръскват с разтвор от горчица (100 гр. горчица на прах + 5л. вода + 3 с.л. течен сапун/веро).

Рецепта 11: Силен алкохол.

Силният алкохол помага в борбата с листните въшки. За целта трябва да си направите разтвор 1:1. Задължително трябва да прибавите течен сапун или веро. Този състав може да се използва самостоятелно или в комбинация с други инфузии и „народни“ средства.

Рецепта 12: Кола-кола.

Тази световно известна газирана напитка е намерила успешно приложение в градинарството, а именно в борбата с насекомите и вредителите. Всъщност, за тях това е отрова. В неразредена форма, само чрез добавяне на вещество за прилепване, можете да напръскате заразените листа. Този метод има краткосрочен ефект и изисква често повтарящи се процедури.

Рецепта 13: Кислородна вода 3 % (Водороден прекис).

Задължително се прилага 3% разтвор. Такъв състав трябва да се използва внимателно, спазвайки личните мерки за безопасност и предпазвайки растенията от изгаряне. Този метод е превантивен и се използва в комбинация с някой от горните. Пропорцията е следната: на 150 мл. вода се прибавят 20 мл. кислородна вода 3%.

Рецепта 14: Сода бикарбонат + олио.

За тази рецепта са ви необходими следните продукти: 2 л. вода + 1 с.л. сода бикарбонат + 2 с.л. олио + 2 с.л. течен сапун или веро. При повторно заразяване с листни въшки, повторете процедурата.

Рецепта 15: Инфузия от люти чушки.

Листните въшки, както и много други вредители по културите не понасят лютото. Ето как да си приготвите тази инфузия: 100 гр. люти чушки, които трябва да бъдат нарязани. Залейте ги с 2 л. топла вода. Оставете да настоява за 5 дни. След което прецедете и добавете 2 с.л. течен сапун или веро (без аромати).

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
на горе