Кои храни не бива да ядем на гладен стомах и защо

Кои храни не бива да ядем на гладен стомах
Добра форма

Кои храни не бива да ядем на гладен стомах и защо

Има някои храни, които по принцип са много полезни. Не и обаче, ако ги хапвате на гладно. Ето и съображенията на диетолозите.

Кисело мляко

Млечните продукти нормализират микрофлората в червата. Но в стомаха процесът им на усвояване е различен – на празен стомах солната киселина убива полезните бактерии. Затова и ползите от яденето на кисело мляко на гладно са незначителни.

Тестени продукти

Маята дразни празните стомашни стени и води до образуване на газове и подуване на корема.

Сладкиши

Захарта задейства производството на инсулин. По този начин натоварва панкреаса, което може да провокира поява на захарен диабет.

Банани

Яденето на иначе много полезните банани на гладно води до повишаване нивата на магнезия. На празен стомах бананите нарушават калиево-магнезиевия баланс, което води до това, че човек се чувства летаргичен през целия ден.

Круши

Те съдържат фибри и груби влакна и на празен стомах нараняват лигавиците на храносмилателната система.

Алкохолни напитки

Пиенето на алкохол на празен стомах води до спад в нивата на кръвната захар. Алкохолът влияе отрицателно върху функционирането на бъбреците, черния дроб и сърцето.

Прясно изцедени плодови сокове

Прясно изцеден плодов сок за закуска изглежда красиво само на снимка. Цитрусовите плодове съдържат плодови киселини, които причиняват киселини и водят до появата на гастрит.

 Кафе

Чаша кафе сутрин не действа ободряващо – колкото и да не ви се вярва, това е просто добър рекламен трик. На празен стомах кафето дразни лигавицата на стомаха. Това провокира производството на излишен стомашен сок и респективно – здравословни проблеми.

Пресни краставици и домати

Зеленчуците съдържат органична киселина. В стомаха тя си взаимодейства със стомашната киселина и увеличава нейната киселинност. Това е сигурен начин да си докарате язва. Също така, суровите зеленчуци на гладно предизвикват образуването на киселини и газове.

Месни продукти

Месните продукти са склад за мазнини и калории. Яденето на наденица на празен стомах претоварва стомаха, създавайки усещане за временна ситост. Освен това, преработеното месо е много вредно за червата. По-добре да ограничите консумацията му до 50 грама на ден.

Tagged ,
на горе