Искате ли цъфтящ Антуриум почти през цялата година?

Идеи за дома

Искате ли цъфтящ Антуриум почти през цялата година?

Ако искате да имате цъфтящ Антуриум почти през цялата година, прочете тази статия. Антуриумът е уникално красиво стайно растение и почти всеки любител на цветята иска да го има у дома си.

Прочетете още: Чеснова вода за неповторим цъфтеж на мушкато и орхидея 

Орхидея – къде да я позиционирате, така че да цъфти дълго и да расте активно? 

Прост трик от десетилетия, който помага на стайните растения да не боледуват и винаги да цъфтят обилно, а разсадът да расте активно! 

Вярва се, че цветето носи щастие и богатство в къщата, което още-повече засилва желанието да присъства в дома.

Не всеки, обаче, успява да постигне буен и дълготраен цъфтеж.

Родината на антуриумът е влажните тропици.

Ето защо, е толкова важно да бъде правилно поливан.

Цветето изобщо не обичат преполиването. Това е най-честата причина за смъртта на растението. Оказва се, че цветето умира от прекомерна грижа към него. Горният слой на почвата, от поливане до поливане, трябва да изсъхне с 2-4 см (в зависимост от обема на саксията).

Допир до светлина.

Антуриумът няма да цъфти, докато живее на сянка. Той е светлолюбиво цвете и има нужда от светлина поне 10 часа на ден. Позиционирайте саксията на западният или източният прозорец и ще получава слънце сутрин или вечер. Южните прозорци, особено през лятото, не са най-добрият вариант. На северния прозорец растението няма да цъфти, а ще се превърне в буен храст.

Подходящ съд.

Една от основните точки на успеха е тясната саксия. Ако растението е в голям съд корените ще растат, докато заемат цялата саксия. При такива условия сили за цъфтеж просто няма да му останат.

Ако листата започнат да пожълтяват, това е ясен знак за гниене на корените и е необходимо преместване в друг съд.

Цветето обича рохка почва.

Антуриумът е епифит, който расте естествено по повърхностите на други растения. Въпреки това, почвата ще поддържа корените във влажна среда, поради което се използва за засаждане на цветето.

В плътна почва влагата ще се задържа дълго време и корените ще бъдат винаги мокри. Това веднага ще се отрази на външният му вид – черни петна ще появяват по листата.

Необходимо е да изберете субстрат, който не се слепва, изсъхва бързо, но в същото време задържа влагата. Най-добрият вариант е да смесите земя и борова кора в равни части.

Така Антуриумът ще диша лесно. Разравяйте почвата 2 пъти седмично, преди да поливане.

Бъдете внимателни при подхранването.

Антуриумът не обича прехранването. Нуждае се от малко тор, отново поради това, че е епифит. Следователно дозата, която е написана в инструкциите, трябва да бъде намалена наполовина.

Не пръскайте цветовете.

При пръскане с вода съцветията трябва да бъдат затворени или покрити с малки торбички.

Пазете цветето от студ.

Антуриумът е топлолюбиво растение. Оптималната температура за зимата е 22-28° градуса. Ако прозорецът е отворен за проветряване, тогава течението се превръща в истински стрес за растението.

При правилна грижа, антуриумите цъфтят почти през цялата година. Но не забравяйте, че растението има нужда от почивка. През периода на покой, за набор от зеленина, те се подхранват с азот, който инхибира цъфтежа. Веднага след като храстът стане буен, торенето с азот се спира и растението започва да се подготвя за цъфтеж.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе