Панкреас: 5 храни, които стимулират храносмилането

Панкреас: 5 храни, които стимулират храносмилането
Добра форма

Панкреас: 5 храни, които стимулират храносмилането

Панкреасът, наречен още задстомашна жлеза, е вътрешен орган с две основни и жизненоважни функции за организма – храносмилателна и ендокринна. Ензимите отделяни от панкреаса участват в разграждането на мазнините, протеините и въглехидратите. Те помагат на тялото ви да смила и абсорбира храната, която редовно консумирате.

Панкреасът е малък вътрешен орган, тежащ около 80 гр., дълъг от 14 до 18 см.

Разположен в горната част на коремната кухина между далака и тънките черва. Намира се точно пред гръбначния стълб. Разделя се на три основни части: глава, тяло и опашка. Голямото тяло на панкреаса преминава през горната част на корема, пресичайки гръбначния стълб при втория лумбален прешлен.

Нека, като начало да знаете симптомите заболяване на панкреаса, панкреатит.

Най-често срещаните са:

– Болка в горната част на корема;

– Загуба на апетит;

– Пожълтяване на кожата и очите;

– Болка в гърба;

– Подуване на корема;

– Гадене;

– Повръщане.

Ако имате един или повече от тези гореизброените симптоми, може би имате проблем с функциите на панкреаса. Затова трябва да посетите лекар, които да назначи и извърши необходимите изследвания.

Дори и да нямате проблеми, е полезно да включите в диетата си тези 6 храни, които влияят благоприятно върху работата на жлезата и стимулират нейните храносмилателни ензими.

1. Чесън (ако имате гастрит не консумирайте)

Чесънът и други зеленчуци от същият вид, като праз, шалот, съдържат така ценният селен, олигозахариди и флавоноиди, които ефективно предотвратяват възпалителните процеси в панкреаса. Не изхвърляйте покълналият чесън! Наскоро е станало известно, че той може успешно да се бори със съществуващо възпаление.

2. Овесени люспи

Хората с панкреатит могат да загубят много тегло, защото им липсват ензими, произвеждани от панкреаса, за да поддържат храносмилането. Овесените люспи са добър източник на фибри и поради ниското си съдържание на протеини могат да предотвратят бърза загуба на тегло и диабет. Подходящи са и други пълнозърнести храни като кафяв ориз, елда и ечемик.

3. Череши

Черешите са естествено богат източник на антиоксиданти и перила алкохол, съединение, което помага за предотвратяване на рак на панкреаса. Винаги избирайте селскостопански череши, а в идеалният случай плодове от вашата собствена градина. Запомнете: Плодовете на черешата носят големи ползи за вашето здраве.

4. Броколи

Съставка в броколите, наречена апигенин, предпазва тъканта на панкреаса. За да получите всички жизненоважни хранителни вещества от броколите, препоръчително е да ги консумирате приготвени на пара. Факт е, че преваряването на броколите може да унищожи по-голямата част от хранителните им вещества.

5. Зеле

Редовната консумация на зеле може да предпази от възпаление на панкреаса. Зелето е богато на витамин С, а също така съдържа витамин В6 и фолиева киселина. Зелето спомага за производството на глюкозинолати, които са антиканцерогенни съединения. Те от своя страна притежават невероятната способност да намаляват увреждането на ДНК и мутацията на клетките, както и да инхибират процеси, които предотвратяват заложената клетъчна смърт и насърчават неконтролирания клетъчен растеж.

Важна забележка! Уважаеми читатели, настоящата статия има информативна цел. При най-малкото съмнение, което имате, незабавно се обърнете към лекуващият ви лекар! Панкреатитът е опасно заболяване.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , ,
на горе