Най-вкусната студена млечна баклава, която сте опитвали някога.

готова

Най-вкусната студена млечна баклава, която сте опитвали някога.

Приготвяне

40 минути

Готвене

40 минути

Общо

80 минути

Порции

много порции

Студената млечна баклава е не толкова популярен десерт, но веднъж опитате ли я, то тя вече винаги ще присиства във вашето меню. Лека на вкус, но и толкова пристрастяваща. Перфектен десерт за всеки ден, но и за по-изискани вечери, защото видър и впечатлява още на пръв поглед.

Необходими продукти

Необходими продукти:

За шербета:

3 чаши захар (250мл)

2 чаши вода (250мл)

500 мл прясно мляко

За баклавата:

2  пакета фино точени кори

250 гр краве масло  

1 чаша олио (250мл)

По средата:

1 чиния орехи (по-едро смлени)

3 супени лъжици шам фъстък на прах (по избор)

Отгоре:

3 големи лъжици какао

2 лъжици пудра захар

цял ситно нарязан черен шоколад

малко шам фъстък на прах

 

Начин на приготвяне

Ето как да сготвите най-вкусната баклава:

Начин на приготвяне:

Първо, започваме с нашия шербет. Това е сместа, с която ще полеем баклавата след като я изкараме от фурната. За него ни трябват 3 чаши (250мл) захар и 2 чаши (250мл) вода. Оствяме сместта да заври на слаб котлон и изключваме когато вече се появят балончетата.

студена баклава шербет
студена млечна баклава

Оставяме сместа да изстине и след това добавяме 500мл прясно мляко на стайна температура и 3 пакетчета (по избор) ванилия.

добавяме мляко
студена млечна баклава

Докато изстива нашият шербет- взимаме 250гр краве масло и една чаша (250мл) олио и ги слагаме на котлона докато маслото се разтопи. Това ще ни бъде сместа за между корите.

приготвяме продуктите
студена млечна баклава

Вече трябва да сме си проготвили 2 пакета фино точени кори, една чиния с по-едно смлени орехи и малко шам фъстък на прах. След това започваме да редим корите като всяка се маже с масло.

Тук е важно да разделим общо двата пакета кори на две- 2/3 от тях са за долния слой на баклавата, а 1/3 са за горния.

нареждане на блатове
студена млечна баклава

Когато вече сме сложили 2/3 от корите идва време за средната част, която се състои от много орехи и шам фъстък. След това пак продължаваме по същия начин.

Като свършим с корите, изсупваме останалото масло върху баклвата и изчакваме да попие, за да мойе да я нарежем.

режем баклавата
студена млечна баклава

След като вече е попила сравнително, внимателно я нарязваме на малки правоъгълничета. И в същото време нагряваме фурната на 180 градуса. 

mlechna baklava izpechena
студена млечна баклава

Печем я до получаване на този златист цвят на коричката– около 30-40 минути, в зависимост от фурната – затова е хубаво да се следи.

добавяме шербет
студена млечна баклава

Сега вече я оставяме за 2-3 часа да попие преди последната стъпка, която е поръсването с како, пудра захар, черен шоколад и малко шам фъстък.

последни стъпки
студена млечна баклава

След като ни изстива и попива баклавата, смесваме 2 лъжици пудра захар с 3 лъжици какао и поръсваме отгоре.

шоколад
студена млечна баклава

Нарязваме ситно един цял черен шоколад и също го поръсваме отгоре. След това добавяме на вяко парче по малко шам фъстък и баквата ни е готова за сервиране, приятен апетит!

 

сервиране

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте и още интересни рецепти при нас:

Лесна бобена салата с печени чушки

Постен ябълков сладкиш

Печена крем супа от тиква

 

 

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе