60 минути
150 минути
210 минути
8 порции
Вкусен печен боб на фурна е любимо ястие в България. Има различни рецепти от различни краища на България – родопски, шопски, тракийски, добружански. Печен боб на фурна става много вкусен с добавка на люта чушка и малко чесън!
½ кг боб
2 чушки зелена и червена
2-3 глави лук
2-3 моркова
1 люта чушка
150 дом сок или 1 домат на ситно
1-2 печени чушки (по желание)
джоджен
сол
черен пипер
червен пипер
50 мл олио
Накиснете боба във вода и оставете да престои 1 нощ. На другия ден сменете водата.
Сложете на котлона да заври и отново изхвърлете първата вода.
Докато ври боба, добавете суха червена люта чушка към него.
Изсипете готовия боб в тавичка и оцедете излишната вода.
В голям тиган задушете лук, морков, чесън, чушка, добавете 1 с.л брашно и червен пипер, сол.
Прибавете около 200 мл от водата, в която сте варили боба към запръжаката и разбъркайте добре.
Добавете джоджен, черен пипер и подправки по желание, добавете запръжката към боба в тавата и разбъркайте.
Печете боба във фурна на 180 C около 40 мин.
Печен боб на фурна става чудно вкусен!
Сервирайте го поръсен с пресен магданоз!
Приятен апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Диетични солени мъфини с пилешко
Вкусни рулца от патладжани с крема сирене, чесън и орехи