Вкусно печено агнешко месо има редица здравословни качества и е много полезно за консумация. То съдържа протеини, витамин В1, витамин В12, селен, калций и фосфор. Спокойно може да включите печено агнешко към вашата здравословна диета.
Агнешкото има свой специфичен, натурален аромат и не се нуждае от прекалено много подправки. Месoто става много вкусно, ако се пече на чеверме или в пещ.
Пролетта е най-подходяща, за да готвите печено агнешко, защото тогава то е най-крехко и сочно.
По народна традиция, печно агнешко се почита и приготвя на Великден, Гергьовден, 1-ви май.
Необходими продукти
1.5 кг. агнешко месо
70 гр. краве масло
0.6 л. вода
15 едри листа лапад
1 връзка зелен лук
130 гр. краве масло
1 ч.ч. ориз
1 ч.ч. кисело мляко
2 бр. яйца
сол
черен пипер
Начин на приготвяне
Ето как да приготвите вкусно печено агнешко в 4 стъпки:
Стъпка 1
Почистете, измийте и нарежете на порции агнешкото месо, посолете и наредете в тава. Налейте гореща вода, така че да се покриете месото с нея, прибавете маслото и поставете във фурната.
Съвет:За да стане печено агнешко крехко, преди да го готвите, месото трябва да е със стайна температура. Освен това солта се слага непосредствено преди термичната му обработка. Ако се посоли по-рано, месото може да стане сухо.
Стъпка 2
Печете на умерена фурна, като от време на време поливайте отгоре със соса от печенето. Няколко пъти обръщайте парчетата, докато станат полуготови.
Съвет:За пълна готовност ястието се пече в загрята фурна на 180-200С за около 2, 2.5 часа.
Стъпка 3
В отделен съд стопете маслото, добавете нарязан на дребно зелен лук и лапад и задушете на слаб огън около 15-20 минути. След това добавете ориза и запържете.
Стъпка 4
Налейте 3 ч.ч. гореща вода, посолете и разбъркайте. Отделно разбийте яйцата с киселото мляко и излейте в лапада, лука и ориза. Така приготвената смес се изсипва върху агнешкото месо и печенето продължава, докато ястието стане напълно готово.
Вкусно печено агнешко с ориз и зелен лук е готово!