10 минути
15 минути
25 минути
5 порции
Панакота с ягоди – само я вижте, как да я подмине човек. Тя е неустоимо вкусна, приготвя се бързо и ще я помните дълго.
300 мл. млечна сметана
100 мл. прясно мляко
100 гр. захар
10 гр. желатин – 1 пакетче
1 ч.л. ванилова захар – 2 бр. ванилия на прах
200 гр. ягоди
20 гр. захар
В касерола налейте сметана и мляко. Добавете захар и ванилия.
Докато се стопи захарта сметаната се затопля, като не бива да надвишава 45-50 градуса. Слага се желатина в чашка и се залива с 6 с.л. студена вода.
Трябва да оставите за около 5 минути да набъбне.
След това се слага при затоплената сметана.
След това се разбърква и се налива в купички. Оставя се да изстине в хладилник.
Измийте ягодите и ги нарежете на дребно. В тиган се слагат ягодите и захарта, загряват се и се варят за 1-2 минути.
Следващата стъпка е да се пасират. Оставят се да изстинат.
Студената панакота се с пюрето от ягоди и се поднася.
Приятен апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Десерт Негърче – незабравим вкус от детството
Боб-чорба по стара българска рецепта – винаги има място на трапезата
Лесна бобена салата с печени чушки
Ето новата веганска диета, която укрепва сърцето само за 8 седмици