Кои са по-важните православни празници през септември 2021 г

Кои са по-важните православни празници през септември 2021 г
Празници

Кои са по-важните православни празници през септември 2021 г

 

 

8 септември –  Рождество на Пресвета Богородица (Малка Богородица)

На този ден се е родила Света Дева Мария. Родителите на Св. Богородица – Йоаким и Анна, наричани от Църквата „богоотци” произхождали от знатни родове. Били много щедри, милосърдни. Но всекидневна скръб помрачавала живота им, защото нямали деца. Св. Богородица била измолена от Бог с много молби и страдания. Пред Света Ана се явил ангел, който й казал, че ще роди благословена дъщеря на име Мария, заради която ще бъдат благословени всички земни родове.

Света Ана дала обет, че ще обрече детето си на Бога. Когато малката Мария станала на три години, родителите ѝ я завели в Йерусалимския храм, където я предали в служба на Бога. Мария останала да живее там и започнала да лекува скръбта на всички изоставени хора. Днес православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето. Във всички православни църкви на 8 септември се провеждат тържествени служби, посветени на Богородица, по време на които енориашите се обръщат към нея с молитвените си молби. Смята се за ходатайка, покровителка на всички вярващи.

14 септември – Въздвижение на св. Кръст Господен

Този празник е един от многото, пряко посветени на Исус Христос, наричан е още Господен. Въздвижение на Светия и Животворящ кръст Господен започва да се отбелязва в чест на едно паметно събитие.

Църковната традиция разказва, че близо до Голгота (планина близо до Йерусалим, където Господ е бил разпнат) през 326 г. е намерен Кръстът (намерен в земята и издигнат), на който Спасителят е претърпял мъченическа смърт. Това значимо събитие е в основата на християнския празник. През VII век на тази дата също започват да си спомнят завръщането на Животворящия кръст от Персия – това се случва благодарение на византийския император Ираклий през 629 г.

Всяка година на 14 септември православните вярващи идват в църквите за тържествени служби, за да се поклонят на Кръста Господен, превърнал се от оръдие на смъртта в символ на спасението. На този ден традиционно се провеждат и празнични религиозни шествия, в които с удоволствие участват не само възрастни, но и деца.

17 септември –  Св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

Преданието разказва, че през втората половина на І век в Рим е живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов. Църквата почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

Tagged , , , ,
на горе