Признаци, че храната ви не е подходяща за вас

Признаци, че храната ви не е подходяща за вас
Добра форма

Признаци, че храната ви не е подходяща за вас

 

Дори и да не знаете за това.

 

Днес всеки от нас е малък диетолог. Обръщаме внимание на калоричното съдържание на храната, нейния състав, опитваме се да не забравяме основните принципи на здравословното хранене. И ако нямаме проблем с наднорменото тегло, тогава, смятаме, всичко върви както трябва. Грубата истина обаче е, че някои храни, които считаме за здравословни и се опитваме да консумираме почти всеки ден, всъщност, като се вземат предвид индивидуалните ни характеристики, могат да бъдат вредни. Изследване на фондацията на Международния съвет за информация за храните показва, че повечето хора не са добре запознати с всички тънкости на здравословното хранене. Как да се уверите, че диетата ви всъщност е здравословна? Диетолозите идентифицират пет признака, че вашият план за хранене се нуждае от корекция.

1. Постоянно чувство на умора

Едва имахте време да закусите и да отидете на работа и вече се чувствате уморени. До обяд енергийните ви запаси са на нула. След обяд трябва да вземете няколко закуски, за да имате достатъчно енергия до края на работния ден. Такова постоянно усещане за умора може да бъде причинено от продукти, които са подложени на продължителна термична обработка (това включва не само полуфабрикати, но и домашно приготвени ястия, имайте предвид). Същият ефект дават продуктите с висок гликемичен индекс (визираме всички сладкарски изделия, мед, фурми, захаросани плодове, някои сушени плодове и плодове). С използването на такива продукти нивото на кръвната захар рязко се повишава, а след кратко време също рязко спада. Точно това води до факта, че не се чувствате нито енергични, нито сити скоро след лека закуска.

 

 

 

2. Косата ви

Вашата диета може да повлияе на косата ви по различни начини. Всъщност това е един от най -ясните показатели за това колко добра е вашата диета или не. Вземете кичур с пръсти, ако усетите, че косата е твърде тънка, твърде крехка и забележете, че й липсва блясък – това е сигнал. Сигнал, че обичайната ви диета не е напълно приемлива за тялото ви. Може би диетата има недостиг на протеини или желязо. Ако косата пада обилно, тогава трябва да се консултирате с лекар, може би трябва да разнообразите обяда и вечерята с храни, богати на витамини В12, фолиева киселина или мастни киселини.

3. Депресивни състояния

Може да звучи странно, но в ежедневната ви диета има много храни, които могат да ви накарат да се чувствате тревожни и депресирани. Всичко зависи от това колко и колко често ги използвате.

Ако сутрин закусвате в най-близкото кафене, обядвате със сандвичи и често вечеряте с пица, тогава просто лишавате тялото си от такава важна мастна киселина като омега-3. Ако вашата диета е предимно преработена храна с всякакви добавки и консерванти, тогава мозъкът всъщност „гладува“. Колкото повече бързи и преработени храни има в обичайната ви диета, толкова по -депресирани ще се чувствате. Но изненадите не свършват дотук. Ако спазвате диета с ниско съдържание на въглехидрати дълго време, тогава също имате и повишен риск от развитие на депресия. Имайте го предвид.

 

 

4. Проблемна кожа

Неслучайно кожата ни се нарича огледало на здравето. Когато храната не е подходяща за вас, тялото сигнализира за това със сърбеж по кожата, обриви, изтъняване и преждевременно стареене. Има доста причини за такава реакция, вариращи от дефицит на микроелементи и витамини и завършващи с липса на полиненаситени мастни киселини. Изобилието от пържени храни или храни с ниска хранителна стойност също може да бъде причина.

 

5. Чести настинки

Балансираното количество витамини, минерали и хранителни вещества в храната е едно от основните и почти единствените условия за създаване на силна имунна система. Със здравословното хранене имунната система бързо и ефективно се бори срещу различни заболявания. Но ако се разболявате твърде често, тогава най -вероятно това е сигнал, че тялото няма достатъчно гориво, за да се бори успешно с болестта. Така изследователи от университета Корнел установиха, че състоянието на пациентите, оплакващи се от честа заболеваемост, почти драстично се е променило към по -добро, след като са заменили някои храни в обичайната си диета с храни, богати на важни хранителни вещества.

 

Tagged , , , , ,
на горе