Пухкави Кифли с пълнеж от Тиква: истинско удоволствие за сетивата

кифли с пънеж от тиква

Пухкави Кифли с пълнеж от Тиква: истинско удоволствие за сетивата

Приготвяне

40 минути

Готвене

20 минути

Общо

60 минути

Порции

4 порции

Кифли с пълнеж от тиква са истинско есенно удоволствие. Кифлата се оказва пухкава и нежна, а плънката има много необичаен, есеннен вкус и наподобява мармалад.

Сега е сезонът на тиквите, време е да приготвите колкото се може повече ястия с този ярък, здравословен и вкусен плод.

Предлагаме на вашето внимание една много интересна и необичайна рецепта за кифли с пълнеж от тиква. Тестото става като пух, а плънката…просто невероятно удоволствие и има интересен вкус.

Необходими продукти

вода – 150 ml;

суха мая – 1 пак;

яйца – 2 бр.;

сол – 1 щипка;

захар – 50 g;

брашно – 350 г;

масло – 30 гр.

Пълнеж:

обелена тиква – 600 г;

масло – 20 г;

захар – 5 с.л

кора от 1 портокал.

За назване:

яйчен жълтък – 1 бр.;

прясно мляко – 1 с.л.

Начин на приготвяне

Ето как да приготвите пухкави кифли с пънеж оттиква

кифли с пънеж от тиква
кифли с пънеж от тиква

Изсипете суха мая в топла вода и оставете за 5 минути, за да се разтвори маята.

Разбийте 2 яйца в дълбока купа, добавете солта и захарта и разбъркайте добре до гладкост.

Изсипете маята и водата в яйчената маса и разбъркайте отново.

В тази смес се изсипва на порции пресятото брашно и се омесва първо с бъркалка, а след това с ръце.

Тъй като брашното на всеки е различно, препоръчваме първо да добавите 250-300 грама брашно, ако тестото е лепкаво, добавете още 50 грама брашно. Омесете тестото с ръце, трябва да е меко, еластично и да не лепне по ръцете ви.

кифли с пънеж от тиква
кифли с пънеж от тиква

След това смесваме меко масло в тестото и продължаваме да месим старателно върху работната повърхност. Резултатът трябва да е гладко и еластично тесто.

Прехвърлете тестото в намаслена купа, покрийте със стреч фолио и оставете на топло за 1 час.

Подготвяме плънката. Взимаме узряла тиква. Почистваме го от кората и семките и я нарязваме на малки кубчета.

Слагаме тиган на котлона и разтопяваме маслото. В тигана се слагат тиквата и 5 супени лъжици захар и кората на един портокал.

Всичко се разбърква и се оставя да къкри на тих огън, докато се изпари цялата течност. Тиквата трябва да стане мека и нежна. Има вкус на мармалад.

кифли с пънеж от тиква
кифли с пънеж от тиква

Прехвърлете плънката в чиния и охладете.

През това време тестото трябва да е втасало.

Премисаме отново тестото и разделяме на 10 равни части. Закръглете всяко парче, покрийте с фолио и оставете да престои 15 минути.

кифли с пънеж от тиква
кифли с пънеж от тиква

Оформяме кифличките. Разтягаме или разточваме всяко парче тесто във форма по желание, слагаме супена лъжица пълнеж в центъра и защипваме краищата, оформяйки кифлички.

Поставете кифлите с пълнеж от тиква върху тава, покрита с хартия за печене, покрийте с чиста кърпа и оставете да втасат още 15 минути.

кифли с пънеж от тиква
кифли с пънеж от тиква

След това намазваме всяка кифла със смес от жълтък и мляко и я слагаме да се пече в предварително загрята фурна за 15-20 минути при температура 190 градуса.

Добър апетит!

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе