20 минути
1 час и 20 мин минути
1 час и 40 мин минути
6 порции
Класическата рецепта за тази ябълкова торта може да бъде приготвена от всяка домакиня, защото не изисква допълнителни знания или умения. Вкусната торта е подходяща както за празнична трапеза, така и като десерт за всеки ден.
Ябълки – 2 килограма;
Брашно – 300 грама;
Захар – 200 грама;
Масло – 250 грама;
Канела – 2 чаени лъжички;
Сок от лимон – 2 супени лъжици.
Първо, нека започнем да приготвяме тестото. За да направите това, трябва да смесите брашно, захар и канелата.
Маслото, което трябва да е със стайна температура трябва да се разбие с миксер. Добавете го към брашното и разбъркайте/омесете.
2/3 от сместа се разпределят върху формата, като се правят бордове. Препоръчваме ви първо да покриете формата с хартия за печене и да я намажете с масло или малко олио.
Сега пристъпваме към подготовката на пълнежа. Измийте ябълките, обелете кората и изрежете сърцевината. След това нарежете плодовете на тънки филийки.
Поръсете ябълките с канела и добавете лимоновия сок. Ябълките се разбъркват старателно. Сега трябва да изсипете пълнежа във формата, като го разпределите равномерно. След това покрийте отгоре с останалото маслено тесто.
Загрейте фурната на 180 градуса и поставете домашната ябълкова торта да се пече. Приблизителното време за готвене е 1 час и 15 минути, но може и малко повече – всичко зависи от характеристиките на фурната. Готовата ябълкова торта трябва да има златиста коричка.
Ароматната торта трябва да се охлади малко преди сервиране. Може да украсите с пудра захар и листенца мента.
Добър апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Домашна орехова торта с хрупкави блатове и деликатен карамелен крем
Домашна торта Медовик – любима на всички
Чудна лятна торта с кисело мляко без печене приготвя се изключително лесно