20 минути
35 минути
55 минути
6 порции
Тази рецепта за домашна торта „12 лъжици“ е интересна и много лесна за приготвяне с еднакво количество съставки, с които няма как да сбъркате. Общо трябва да вземете по 12 лъжици. В резултат на това се получава невероятно деликатен и вкусен десерт.
12 с.л. брашно;
12 с.л.. мляко;
12 с.л. захар;
12 с.л. масла;
3 яйца;
1 щипка сол;
1,5 лимона (кора + сок);
1 пак. бакпулвер;
за сиропа:
100 ml мляко;
150 мл сладкарска сметана.
За глазурата:
1 чаша сметана;
4 с.л захар;
Първо трябва да разбиете яйцата, като предварително сте добавили щипка сол към тях. Постепенно добавяйте малко по малко захарта, като продължавате да разбивате с миксер. Към сместа се добавят олиото и млякото и се разбърква.
Настържете кората на един лимон и сока от половин цитрусов плод. Пресейте брашното с бакпулвера и смесете с яйчната маса и разбъркайте със шпатула, докато получите гладка и пухкава смес.
Желателно е да използвате форма с размер 22х20. Постелете с пергаментна хартия и изсипете сместа за торта „12 лъжици“. Заравнете горната част. Фурната трябва да е загрята на 180 градуса. Поставете тортата да се пече и за 35 минути.
Междувременно подгответе сиропа, с който ще полеете торта „12 лъжици“. Смесете млякото със сладкарската сметана в тенджера. Сместа се вари на умерен огън 4 минути. За да попие по-добре готовата торта я надупчете с вилица на много места. Изсипете гореща млечна смес и изпратете в хладилника за 10 минути.
Пригответе глазурата. Смесете сметаната със захарта, разбийте с миксер за 5 минути. Когато тортата е напълно охладената, намажете с глазура. Всяка домакиня, дори и неопитна в света на сладкишите ще може да направи тази домашна торта „12 чаши“.
Добър апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Диетична торта от тиквички без брашно
Бюджетна торта тирамису без маскарпоне: как да приготвите сладкарски шедьовър у дома