Първата любов
Любов и партньорство

Първата любов – забравя ли се?

Има немалко преживявания, които оставят следа в живота ни – някои незабравими детски спомени,  постижения в работата ни, неудобни ситуации, исторически събития. Изглежда, че такива моменти остава дълбоко в съзнанието ни и допринасят за създаването на цялостната ни личност във всеки един момент.  

Така ли стоят нещата и с първата любов? Тя, стои сякаш като клише в представите ни и с охота твърдим, че не я забравяме. Тя е толкова силна като спомен в съзнанието ни, че дори се смята като определяща стандарта за всичките ни следващи връзки. Затова, нека погледнем в този феномен наречен „първа любов” и да видим какво се крие там!

Основно психолозите смятат, че благодарение на новостта в преживяването и неговата интензивност в младата възраст, то установява един вид архетип, вътрешно усещане, което е уникално. Тази уникалност обаче има две страни: положителната, шеметната страна, която ни прави да се чувстваме влюбено, но и отрицателната, тази която ще ни накара оттук насетне да сравняваме всичките си следващи връзки.

Не трябва да вземаме всичко за чиста монета. Не са едно или две мненията на психолозите и изследователите по темата и дори те самите често си противоречат. Някои смятат, че първата любов като силно преживяване се свързва с механизма за отпечатване, срещан и в природата. Това е процес, при който за определен период, определен като критичен, животното бързо и незаличимо се научава как да реагира на специфични стимули от околната среда. Прехвърлени върху човешката психика, нещата се усложняват. В смисъла на това, че в любовния трепет е скрито интимното отпечатване, което в тези години от живота се води за определящо кои характеристики се считат за привлекателни в партньора от другия пол.

Виждаме, че романтичният ореол на първата любов лесно може да бъде развенчан, особено когато се погледнат мненията на учените. Затова някои от тях подхождат по-прагамтично и се опитват да намерят не просто обяснение, но съветват младите хора да не се осланят на това състояние.

„Изглежда, че тайната на дългосрочната щастлива любов е да забравите първата. В идеалния свят трябва да се събудите на секундата“ – така се шегува д-р Малкълм Брайнин от Университета в Есекс, но той не крие загрижеността си по въпроса. Ако даден човек изпадне в заблудата да изберете първата си любов като модел, заради  интензивната и динамична ситуация в резултат на младата възраст, той рискува всяка друга връзка в зряла възраст да му изглежда скучна и разочароваща. А нали това не е смисълът на връзките!

Решението винаги е строго индивидуално. Няма как да се отрече силата на първата любов върху съзнанието и възприемането на връзките насетне. Клишето, че тя не се забравя е вярно и учените имат доказателство защо е така.

Важното е обаче да не се опитвате да имитирате, това което сте изпитали като първо чувство на страст и привличане, но да подхождате спокойно, с радостно очакване, че любовта не е илюзия и че ще можете да изживеете пълноценно настоящата си връзка, без постоянно да гледате назад.

Tagged ,
на горе