Езикът на тялото и жестовете
Психология

Езикът на тялото и жестовете

С малко повече наблюдателност, човек може да изтълкува позите и мимиките на своя събеседник и да се опита да отгатне неговите мисли или чувства. Тези знания могат да ви помогнат по време на събеседване, интервю, ново запознанство и изобщо при цялостното ви общуване.

Откритост:

Разтворени ръце с дланите нагоре – Този жест, най-често се тълкува и определя като искреност и откритост.

Сваляне на сакото или връхната дреха – Разположените към вас и напълно открити хора разкопчават своята връхна дреха или просто я събличат. Например, при водене на делови преговори, може да се забележат жестове при които седящите участници разкопвават или свалят саката си, придвижват се по-близо до масата, отделяща ги от събеседника.

Защита, недоверие или отбрана:

Скръстени пред гърдите ръце – Ако при общуване скръстите ръцете си в защитна позиция, то това е сигурен знак, че не вярвате на човека отсреща и се съмнявате в неговите думи. Ако се окажете в ситуация, когато възникват съмнения, обърнете внимание на китките на защитаващият се човек. Отпуснати ли са или са стиснати? Такава защитна поза издава изнервеност.

Ръка на бузата – Когато хората заемат такава поза, опирайки буза на дланта си, това показва, че са потънали в размисли. Понякога човек заема и позиция, в която поднася ръка към лицето си, опира брадичката на дланта си, показалецът му е върху бузата, а останалите пръсти под устните.

Наклонена глава – Този жест говори, че пред себе си имате внимателен събеседник, който е съсредоточен върху това, което му говорите или най-малко чрез това изразява, че сте му симпатични.

Жестове с очила – Този тип жестове се използват най-вече при печелене на време и желание за протакане на нещо. Най-често срещания вариант е бавното и внимателно сваляне на очилата и старателно избърсване на техните стъкла, дори това да не е необходимо. Някои може и да изявят следния жест – свалят очилата си и поставят едната или двете им дръжки в устата си. Тъй като е трудно да се говори по този начин, им се оставя възможността само да слушат или да спечелят  време.

Подозрение и прикритост:

Гледане настрани – Този жест означава израз на съмнение, подозрение или отказ. Ако човекът срещу вас избягва да ви гледа в очите докато разговаряте, то той със сигурност  крие нещо.

Краката или цялото тяло са обърнати към вратата – Такъв жест е явен знак за това, че човек е склонен да приключи срещата или разговора и иска по-бързо да се измъкне.

Жестове, свързани с превъзходство:

Такива може да се наблюдават най-вече при взаимодействието на началник с подчинен. Превъзходството може да бъде изразено в приветствено ръкостискане, когато човек здраво ви стисне ръката, така че неговата длан е поставена отгоре. В много случаи, изражението на лицето също ирае съществена роля. Например, вдигнатите вежди и леко наклонената глава. Нерядко началникът ви избягва да среща погледа си с вашия, с което иска да ви съобщи, че разговорът ви е приключен.

А искате ли да разберете истината не само за другите, а и за самите себе си? Несъзнателните, често повтарящи се жестове, отразяват личността и характера ви. Разгадайте ги и ще научите за себе си повече, отколкото предполагате:

1. Постоянно отмятате косата си назад – Имате склонност към прекалено фантазиране и идеализиране на нещата. Често витаете в облаците.

2. Въртите пръстена си, преди да вземете решение – Допитвате се до интуицията си или се опитвате да вникнете в намеренията на отсрещния.

3. Когато сте на публично място, постоянно си играете или щракате с химикалката – Вие сте недоверчив, не допускате лесно някого до себе си и искате да го изпитате, преди да му се доверите. Не обичате да споделяте много.

4. Когато сте седнали, започвате да клатите стола си напред или назад – Несигурни сте и искате да стоите на дистанция. Прекомерната фамилиарност ви тревожи.

Tagged ,
на горе