Как да удължите живота на домашния си любимец
Домашни любимци

Как да удължите живота на домашния си любимец

На всеки собственик на домашен любимец все някога му е минавала неприятната мисъл какво ще стане, когато животинчето почине. То се превръща в член на семейството и загубата му се възприема като трагедия за всички. Това е нещо нормално, когато обичаме някого. Всички искаме кучето, котето, зайчето или какъвто и домашен любимец да имаме, да живее максимално дълго и да му се радваме. Освен че продължителността на живота при животните е различна в зависимост породата и вида, начинът на отглеждането им също може да бъде от определящо значение. Затова има няколко неща, с които да осигурим на нашия другар по-дълъг живот.

Хранете животните си с качествена храна

Това е много важно за всяко животно. Някои хора може да подценяват това, но добрата храна се отразява добре на домашния ви любимец. Ако се храни качествено, той има здрави очи, лъскава козина и имунната му система е силна. Ставите и мускулите също са по-устойчиви и това ще се отрази на продължителността на живота му.

Не ги прехранвайте

Любимците с наднормено тегло стават по-уязвими на заболявания. Затлъстяването е хранително заболяване №1, което се наблюдава при домашните любимци и проучванията показват, че наднорменото тегло може да съкрати живота на кучето или котката с две години. То застрашава вашия домашен любимец от ставни и сърдечни заболявания, както и диабет.

Водете домашния си любимец редовно на ветеринар

Прегледите при специализиран лекар не приключват само със задължителните ваксини. Профилактичните прегледи са много важни, като вероятността да бъде открит проблем в начален стадии при рутинно ходене на ветеринар е голяма , а това може да помогне за справянето на сериозен проблем.

Поддържайте устата на животното чиста

Често срещани при кучета и котки са зъбните заболявания и здравословни проблеми с устната кухина. Те могат да причинят болка на вашия домашен любимец, което да затрудни храненето му. Ако не се лекуват, здравословните проблеми с устната кухина могат да доведат до сърдечни и бъбречни заболявания. В допълнение към редовните прегледи на зъбите, най-ефективното средство за грижа за устата на вашия домашен любимец у дома е да му измиете зъбите и у дома.

Ако правите тези неща за вашето животно, вероятността то да бъде дълги години до вас е по-голяма. Гледането на домашен любимец е много сериозен ангажимент и ако не се прави с нужната отдаденост, това може да накара животното ви да страда. То се нуждае от любов и грижи като всеки един човек, не го забравяйте.

Tagged ,
на горе