30 минути
1 час минути
1 час и 30 минути минути
8 порции
Торта Медовик е истински деликатес с нежен и богат вкус. Всички много го я обичат, но не винаги имаме желание да прекарваме време в разточване на блатовете за оригиналната рецепта на торта Медовик.
В случая ме спасява тази рецепта за този чудесен десерт. Тортата е невероятно нежна и наситена със сладка сметана. Така че днес ще споделя тази по-лесна рецепта с вас!
използвайте чаша от 200 мл
За крема:
Мляко – 3 чаши
Захар – 1 чаша
Масло – 200 г (загрято до стайна температура)
яйце – 1 бр.
Брашно – 3 с.л. с връх
Ванилова захар – 1 пак.
За блата:
яйца – 4 бр.
Масло – 100гр
Брашно – 2 чаши
Захар – 1 чаша
Мед – 3 с.л.
Сода – 1 ч.л.
Сол – щипка
В дълбок съд се изсипват 3 с.л. брашно, чаша захар и разбъркайте с бъркалка.
Добавете 1 яйце и 3 чаши мляко. Продължаваме да бъркаме с бъркалка до гладкост.
Включваме слаб огън и слагаме сместа на котлона. Разбърквайки с бъркалка, докато започне да ври.
Варим 1 минута и сваляме от котлона – получихме доста гъста смес.
Добавете ванилова захар и отново разбъркайте с бъркалка.
Изсипете сместа в съд с гладки стени, покрийте със стреч фолио и оставете да изстине на стайна температура.
В друг съд добавете 100 г масло, чаша захар и 3 с.л. пчелен мед
Слагаме на слаб огън и бъркаме, докато маслото се разтопи напълно.
Добавете чаена лъжичка сода и разбъркайте сместа, докато стане гъста и тъмна.
Когато сместа придобие карамелен цвят, свалете съда от котлона и го оставете да изстине.
В друг съд разбийте с бъркалка 4 яйца и щипка сол.
Постепенно изсипете сместа с мед, разбъркайте добре.
Изсипете 2 чаши брашно, разбъркайте с бъркалка до гладкост.
Взимаме тава за печене, поставяме пергамент върху нея и я намазваме с олио.
За да не се плъзга пергаментната хартия, ние го фиксираме с капки тесто в ъглите на листа под пергамента.
Изсипете половината от тестото и заравнете повърхността. Поставете в предварително загрята фурна и печете на 180°C за 20 минути.
Изваждаме готовият блат и печем втория блат за торта Медовик от останалото тесто по същия начин.
Нарежете всеки блат на 3 равни ленти. По този начин получаваме 6 ивици.
Вземете 200 г масло, сложете го в купа и го разбийте с миксер до кремообразна смес.
Разбиваме крема, който сме оставили под фолиото и постепенно го добавяме към разбитото масло.
Готовият крем нанесете върху блатовете- ленти и изчакайте 10 минути да попие крема.
Започваме да навиваме летните една по една, оформяйки един голям кръг.
Измазваме почти готовата торта с останалия крем.
Нарежете и натрошете останалите блатове и ги поръсете върху тортата.
Слагаме в хладилника за една нощ.
Нежна торта „Медовик“ е готова!
Добър апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Невероятно вкусна торта Сникърс, която се приготвя в микровълнова
Домашна торта „Трите чаши“ – приготвя се без миксер, става супер сочна и любима на цялото семейство!