10 минути
20 минути
30 минути
6 порции
Тиквата е много полезен зеленчук, така че не може да бъде пренебрегната през сезона. А ако децата не искат да ядат тиква, пригответе им бонбони от тиква, на които никой не може да устои.
Докато сезонът на тиквите продължава, тя трябва да се използва максимално, насищайки тялото с цял куп полезни вещества. Могат да се приготвят и невероятни сладкиши от тиква, като този тиквен сладкиш, за който ви дадохме рецептата по-рано. Вижте тук.
500 г тиква;
100 г захар;
половин лимон;
7 г агар-агар
Обелете тиквата и я нарежете на парчета. Сложете кубчетата тиква в тенджера и налейте вода, за да покрие напълно тиквата.
Щом заври, намалете котлона и варете 15 минути или малко повече, докато тиквата омекне. Постоянно отстранявайте пяната, която ще се образува на повърхността.
Уверете се, че тиквата е готова, като пробиете парче с клечка за зъби. Отцедете водата и пюрирайте с блендер. Изсипете захарта, изстискайте сока от половин лимон. Поставете масата на котлона и оставете да заври.
Изсипете агар-агар в купа и налейте 4 супени лъжици вода. Разбъркайте, изсипете в тиквеното пюре и варете 4 минути при непрекъснато бъркане.
Пригответе тава и намажете с масло и изсипете масата там. Оставете докато изстине. След това го поставете в хладилника за 5 часа.
Внимателно с шпатула отделете тиквеното пюре от ръбовете на формата и го обърнете върху дъска за рязане.
Сега нарежете на кубчета. Това е всичко, мармалад от тиква е готов – можете да му се насладите с децата. Кубчетата са непрозрачни, но задържат формата си перфектно с дни. Вкусът също се харесва на всички.
По желание може да поръсите готовия тиквен мармалад с кокосови стърготини или пудра захар. Но има чудесен вкус дори без добавки.
Добър апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас :
Тиквено суфле – невероятно нежен и вкусен десерт
Мързелива рецепта за торта „Наполеон „
Невероятно вкусна торта Сникърс, която се приготвя в микровълнова
Домашна торта Медовик – любима на всички
Понички на фурна: чудесни на вкус и не са толкова мазни като пържените