Най-българското ястие за Бъдни вечер е класическият боб в гърне. Любимо ястие на празничната трапеза са пълнени чушки, сарми, боб в гърне. Ароматен и вкусен, бобът присъства на обредната трапеза като печен боб, боб яхния, боб чорба, боб по манастирски. Бобът в гърне остава най-вкусен от всички. Специално подбраните подправки му дават автентичен вкус, а лютата чушка го допълва.
Бобът е традиционна храна за българите и се произвежда на много места в България.
Тук ви предлагаме лесна рецепта за боб в гърне. За класически аромат, добавете джоджен, червен пипер, люта чушка, чубрица.
След това отново го сложете на котлона да го варите с нарязаните морков, лук, чесън, сухи червени чушки, люта чушка и 4 с.л. олио. След като поври известно време добавете сол на вкус и подправките без червен пипер. Може да добавите стрита чушка.
Следваща стъпка е да прехвърлите сварения боб в гърне, да сложите доматено пюре и червен пипер и да го разбъркате. Захлупете съда с капака и печете във фурна около 1-2 часа на умерен огън.