Лошите прояви на нашето его, които ни спират да бъдем щастливи

Лошите прояви на нашето его
Психология

Лошите прояви на нашето его, които ни спират да бъдем щастливи

Егото е част от психиката, това, което ни кара да действаме героично. Но, за съжаление, за някои от нас егото не е опора, а отрова, която изяжда способността за работа, изграждане на взаимоотношения и развитие. Измъчва ли нещо, свързано с егото? Ето някои нездравословни негови прояви. Осъзнайте ги, за да живеете щастливо.

Самобичуване

Казвате ли си често „Ужасен съм, защото закъснях / забравих / не бях еди си какъв / не използвах възможността.“

Според науката самобичуването е следствие от конфликт между вътрешните ни нагласи и външната картина на нещата. Човек се обвинява, че има някой по-добър от него и че животът не се развива безоблачно.

Жажда за внимание

Психолозите виждат тук две неща: желанието да изпъкнем и желанието някой да ни похвали. Комплиментите подхранват чувството за собствената ни стойност.

Фалшива скромност

Когато ви правят комплимент, се възпротивявате. Това принуждава събеседника да допълни думите си. Всъщност се криете зад скромността, за да изглеждате възпитани. Но ви се иска да слушате все повече и повече!

Ролята на учител

„Кой, ако не аз? Тъй като съм най-добрият, знам по-добре от другите. “ Намесвате се в работата на други хора, щателно търсите недостатъци. Трябва да „отворите очите“ на някого и да покажете „истинския път“.

Да се ​​предават знания е естествено човешко желание. Но тук говорим за проява на гордост – никой не бива да се поставя над останалите.

Раздразнение и гняв

Вие не приемате как нещо може да не върви според вашия сценарий. Егото представлява определено очакване за хората и ситуациите в живота. Под неговата диктовка вие възстановявате „справедливостта“ и се борите за „истината“.

Разпознахте ли се? Психолозите съветват да осъзнаете егото си и да се стремите към искреност, позитивност и по-добро разбиране на хората.  

Tagged , ,
на горе