30 минути
75 минути
105 минути
8 порции
Агнешка дроб сарма е толкова вкусна, че свършва по-бързо, отколкото се приготвя.
С класическата дроб сарма спазваме българските традиции и обредната празнична трапеза. Но с тази вкусна агнешка дроб сарма, всеки ден може да се превърне в празник!
Традиционно, това е пролетно ястие, което приготвяме за Великден или Гергьовден. Ароматните билки – джоджен, черен пипер и пресен лук, правят агнешка дроб сарма неустоимо вкусна и свежа!
За малко повече от 1 час ще си приготвите това чудесно ястие!
агнешки дреболии – (черен дроб, бял дроб, сърце, черва) (800 гр – 1 кг)
1 глава лук
2 връзки зелен лук
1 ч.ч. ориз
150 мл олио
1 връзка пресен чесън
1 връзка джоджен
1/2 връзка магданоз
сол
черен пипер
За заливката:
400 гр кисело мляко
3 бр. яйца
1 с.л. брашно
1/2 ч.л. сода
Сварете за 15 минути черния дроб, а останалите агнешки дреболии варете около 40-60 минути в подсолена вода. Оберете с лъжица образувалата се пяна.
След това оставете дреболиите да изстинат и ги нарежете на кубчета.
Нарежете на ситно лук, пресен лук и пресен чесън.
В тиган с олио запържете пресните лук, чесън и ориза, до омекване. Пържете ориза с разбъркване, докато стане стъклен.
Изсипете в тава запържените продукти, прибавете нарязаните на кубчета агнешки дреболии, ситно накълцани пресни подправки, джоджен и черен пипер. Всичко се залива с 4 чаши бульон, в който са врели дреболиите.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 1 час, като разбърквате с дървена лъжица от време на време. Агнешка дроб сарма е готова, когато водата изври.
За да направите заливката: сложете сода към киселото мляко, разбийте яйцата и брашното. Разбъркайте добре и с получената смес залейте равномерно дроб сармата.
Върнете тавата във фурната за още 10-12 минути или докато агнешка дроб сарма от агнешки дреболии придобие златист и апетитен загар.
Добър апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Великденски пости: 7 причини да ги спазваме; дни, указания, правила и хранене
Спанак с ориз – пролетно изкушение