Родопски катми
Приготвяне
10 минути
Готвене
30 минути
Общо
40 минути
Порции
10 порции
Много крехки, чудни родопски катми приготвите с много любов и внимание. Те са пухкави, меки, на шуплички и много вкусни. Тайната на родопското чудо е в това, че се пекат на тих огън.
Ще се върнете в спомена за детството, когато нашите баби приготвяха кулинарни чудеса!
Има различни начини за приготвяне на катми. Може да замените водата с прясно или кисело мляко. Сместа е малко по-гъста от тази на боза.
Опитайте!
Необходими продукти
2 бр. яйца
400 г кисело мляко
500 г- брашно
1 ч.л. захар
1/2 ч.л.сол
400 мл вода
1/2 кубче прясна (1 пакетче суха)
20 г масло за намазване
олио
Начин на приготвяне
Ето как да приготвите чудно вкусни родопски катми в няколко стъпки:
Стъпка 1
Първо разтворете маята и захарта в 100 мл леко затоплена вода. Покрийте съда и оставете маята да се активира за 15 минути.
В друг дълбок съд разбийте яйцата със сол, добавете киселото мляко и останалата хладка вода.
Стъпка 2
Пресейте брашното и започнете да добавяте и него постепенно на части към течните съставки.
Стъпка 3
Накрая добавете активираната вече мая. Ако ползвате суха мая, сложте 1 пакетче. Няма нужда да я активирате предварително. Добавете сухата мая към брашното и разбъркайте с останалите продукти.
Стъпка 4
Покрийте съда с кърпа и оставете да втаса на топло за около 40 минути. Когато по повърхността на сместа се образуват балончета, значи тестото за родопски катми е готова.
Стъпка 5
Вземете тефлонов тиган или сач, затоплете и го намажете с олио. Загребете с черпака и разлейте равномерно в намазнения тиган от центъра на тигана 5 мм смес. Разнесете с кръгови движения сместа навсякъде. Печете разномерно от двете страни като обръщате с помощта на лопатка.
Степента на котлона не трябва да е силна, например 4 степен, защото катмите трабва да се пекат бавно. Трябва да не са сурови в средата. Намазвайте с малко олио тигана след всяка катма. От сместа могат да станат около 10 катми.
Стъпка 6
Намажете готовите родопски катми с разтопено масло, за да станат меки и пухкави. Поднесете със сладко по избор, течен шоколад, мед или солени добавки и сирене.
Приятен апетит!
Вижте още интереси рецепти при нас:
Ябълков сладкиш с аромат на ванилия