Това е стара и позабравена рецепта за апетитни постни сладки с вино, сладко и орехи. Любимите виненки стават хрупкави и много вкусни. В средата може да сложите локум, пестил или сладко – от ягоди, кайсии, сливи, вишни. Уханни курабийки, които ще ви върнат в детството и вкуса на домашно приготвената храна.
Тези пурички с вино се приготвят лесно и са чудесно допълнение към сутрешното кафе. Опитайте!
Необходими продукти
За тестото:
1 чаша олио
1 чаша червено или бяло вино
брашно за меко тесто
1 ванилия
1 бакпулвер
½ лъжичка оцет по желание
За плънка:
сладко (локум, пестил)
орехи
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне
Ето как да приготвите тези хрупкави постни сладки с вино:
Стъпка 1
Замесете тесто от 1 чаша брашно с бакпулвер и ванилия, добавете олио, вино и малко оцет. Постепенно прибавайте брашно, докато омесите меко тесто. Оставете го да почине 20 минути.
Разточете тестото на правоъгълник с дебелина около 3-4 мм, от който изрежете малки триъгълничета. В единия край на триъгълничета поставете малко сладко, марамалад или парче пестил, орехова ядка и навийте на пуричка. Ако режете тестото на правоъгълни форми, просто ги навийте на рулце.
Стъпка 3
Подредете постни сладки в тава, предварително покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга.
Стъпка 4
Печете в загрята фурна на 180 C докато леко се зачервят около 20-25 минути. Извадете готовите сладки от фурната и още топли ги оваляйте и поръсете с пудра захар.
Готово! Имате лесни и изкушаващо вкусни постни сладки от старите тефтери!