Отглеждане на зеленчукови култури: Аспержи

Отглеждане на зеленчукови култури: Аспержи
Идеи за дома Разни

Отглеждане на зеленчукови култури: Аспержи

В периода 1960-1980г., България е била един от водещите производители на аспержи в Източна Европа. В момента България продължава да отглежда аспержи, но производството не е на нивото, което е било преди няколко десетилетия.

HappyWoman_Astrology_1200x300

Отглеждане на зеленчукови култури: Целина

Отглеждане на зеленчукови култури: зелен фасул

Отглеждане на зеленчукови култури: Чесън

Отглеждане на зеленчукови култури: Репички и ряпа

Отглеждане на зеленчукови култури: Аспержи

Отглеждане на зеленчукови култури: Аспержи
Отглеждане на зеленчукови култури: Аспержа

 

Аспержата е многогодишно растение, отглеждано заради крехките стъбла, наричани „свещи“. Аспержата издържа на ниски температури, но оптималният температурен обхват за растеж е между 12 и 25 °C. Почвата трябва да бъде добре дренирана и хранително обогатена, а мястото за отглеждане трябва да бъде добре огрявано и защитено от вятъра.

Отглеждане на зеленчукови култури: Аспержи
Отглеждане на зеленчукови култури: Аспержа

Мястото се подготвя през есента с дълбока обработка на почвата на 30-40 см и внасяне на различни торове като угнил оборски тор, суперфосфат и калиев сулфат. Семената се сеят в края на април в открити лехи на разстояние от 20-25 см между редовете. Преди засяването, семената се накисват в топла вода за 3-5 дни и след това се сеят в подготвената почва. След поникването, разсадът се прорежда на 6-8 см. През октомври стъблата се изрязват на 3-4 см над почвата и растенията се покриват с мулчураща тъкан за предпазване от замръзване. Растенията се засаждат по едно на разстояние 40-50 см по средата на лехата и се покриват с почва.

Отглеждане на зеленчукови култури: Аспержи
Отглеждане на зеленчукови култури: Аспержа

През първата и втората година след разсаждането на аспержата, грижите включват редовна обработка на почвата, подсаждане на нови растения на местата на изсъхналите, поливане и подхранване при нужда, както и изрязване на стъблата на растенията на 8-10 см над почвата през есента. През този период, растенията образуват млади храсти, които позволяват използването на широките междуредия за отглеждане на други зеленчукови култури.

Отглеждане на зеленчукови култури: Аспержи
Отглеждане на зеленчукови култури: Аспержа

От третата година нататък, аспержата започва да образува „свещи“. Всяка година, рано през пролетта, растенията се загърлят с пласт почва. Това стимулира растежа на бели, нежни и сочни „свещи“. След прибирането на „свещите“, растенията се отгребват отново, почвата се разхвърля в междуредията, а засегнатите места се покриват с оборски тор.

Отглеждане на зеленчукови култури: Аспержи
Отглеждане на зеленчукови култури: Аспержа

След приключване на прибирането на „свещите“, растенията се подхранват с минерални торове, а за да не се изтощават се оставят 3-4 „свещи“ на растение. Нормалното прибиране на „свещите“ започва на четвъртата година. „Свещите“ се прибират всеки ден, а при силен растеж – 2 пъти на ден. Едно насаждение от аспержи може да продължи от 15 до 20 години при добра грижа. Ново насаждение може да се създаде на същото място след 8-10 години.

Отглеждане на зеленчукови култури: Аспержи
Отглеждане на зеленчукови култури: Аспержа

Аспержите са нискокалорични, но съдържат важни хранителни вещества като фибри, витамини (A, C, E, К, В6) и минерали (фолиева киселина, желязо, калий, магнезий и др.). Отглеждането на аспержи изисква внимателна подготовка на почвата, точно следване на процесите на засаждане и отрязване, както и систематично подхранване на растенията. Правилната грижа води до успешно отглеждане и висок добив от качествени аспержи, които могат да бъдат произвеждани  много години.

Tagged , , , , , , , , , , , ,
на горе