Магията на цветовете: Как въздействат върху нас

Магията на цветовете
Интересно

Магията на цветовете: Как въздействат върху нас

Цветовете са способни да въздействат върху човешките реакции, настроение, спомени или желания. Те могат да ни навеждат към различни асоциации или пък дори да са в състояние да ни лекуват.

Белият цвят

Той символизира искреност и чистосърдечност, съвършенство и завършеност. Управлява функциите на зрителната и ендокринна система. В облеклото, белият цвят означава ново начало. Ако носим бели дрехи, това прави кожата ни по-нежна и сме по-привлекателни. Този цвят е свързан с равенството, мира и хармонията. Внушава вяра и свобода.

Черният цвят

Черният цвят означава недостиг или липсва на нещо в живота. По принцип черното облекло се избира при депресии, когато човек преминава през някаква трудност и му липсва подкрепа. Черното също така е и начин да останеш незабелязан, да скриеш и опазиш себе си. Свързан е също и с траура. Но пък може да бъде и предизвикателен, също така и плашещ.

Сивият цвят

Този цвят навява самота и хората, предпочитащи го, са по-обрани в емоциите си. Същевременно с това провокира тъга и меланхолия. Сивият цвят свързва бялото и черното в едно. В негативен план, този цвят характеризира недостига, старостта, умората. В положителния смисъл той води до стремеж към вътрешна хармония и спокойствие. Дава сила на слабия и уязвимия.

Червеният цвят

Той е цвета на страстта, любовта, огъня, виното. Когато носите дрехи с червен цвят се чувствате силни, не само физически, но и психически. Червеният цвят олицетворява могъществото, силата и волята за победа. Хората, харесващи червено винаги са извор на енергия и обичат да бъдат първи. Човекът, който носи червено е склонен към импулсивни постъпки, страстен е, цветът го води към активност. Тези хора винаги привличат вниманието, демонстративни са и прями.

Розовият цвят

Той е символ на романтика, доброта, предизвиква чувство на комфорт, спасява от натрапчиви мисли. За хората, които го харесват е характерна тяхната чувствителност в характера. Те имат ярка индивидуалност и са романтици по душа.

Лилавият цвят

Този цвят се асоциира със забавление, празничност и тържественост. Той е необичаен и необикновен, неземен и магнетичен. Често е свързан с кралски особи, власт, благородство, лукс и амбиции.

Жълтият цвят

Жълтото помага да се подобравят трудностите, подобрява концентрацията и мисленето. Под въздействието на жълтия цвят се вземат бързи решения. Ако човек обича да носи жълто, той се стреми към спасение от неприятностите. Хората обичащи жълто са уверени в себе си и имат висока самооценка.

Оранжевият цвят

Влиянието на този цвят е свързано с топлина, радост и еуфория. Той е свързан със стремежа да се постигне самоутвърждение. Оранжевият цвят е цветът на топлината и блаженството. Радва и носи добро настроение. Оранжевото принадлежи на хората, надарени с таланти, които изумяват околните със своята гъвкавост и оправност в различни напечени ситуации. Оранжевият цвят укрепва волята, подобрява кръвообращението и цветът на кожата. Връща загубеното равновесие и се смята за един от най-добрите цветове в психотерапията.

Зеленият цвят

Зеленият цвят е свързан с хармония и спокойствие. Помага да се разсеят негативните емоции, носи умиротвореност. Помага на концентрацията и вземането на решения. Хората, които харесват зелено имат висока работоспособност, всеотдайност и склонност да помагат на другите.

Синият цвят

Синьото създава предпоставка за дълбок размисъл над живота. Символизира постоянство, упоритост, настойчивост, сериозност. Хората, които го предпочитат се стремят към ред и целеустременост, те винаги имат своя гледна точка за нещата и държат на нея. Синьото възстановява нервната система, помага при разсеяност, балансира емоциите. Предпочитан е от хора, които търсят хармония със себе си и околните.

Кафевият цвят

Кафявото изразява жизненост. Хората, които предпочитат този цвят имат предпочитания към физически отдих и покой. Този цвят носи стабилност, преданост, успокоява по време на вълнение, тревога и нервно изтощение.

Tagged , , ,
на горе