Как да се справим с косопада
Здраве и красота Добра форма

Как да се справим с косопада?

Всички ние често си задаваме въпроси от типа – На какво се дължи косопада и какво може да се направи срещу това? Дали е нормално да губим обилно количество коса при сресване и това повод ли е да се тревожим?

Косата е сред онези външни белези, които човек веднага забелязва в околните. Красива и спретната прическа или разпиляна по раменете буйна грива – всичко това е привлекателно и приятно, стига косата да е добре поддържана. Но какво се случва, когато започне да прозира скалпа ни или се появяват цели плешиви участъци по главата ни? Започваме да се срамуваме и да прикриваме косата си, това понижава и самочувствието ни.

Изследвания показват, че всекидневно при разресване губим от 100 до 150 косъма. Повишената загуба на коса, може да се обясни и чрез естественият цикъл на растеж на косата. В този случай губим косми, които опадат, за да се появят на тяхно място нови такива. Трябва да изминат около 100 дни, докато напълно израстналата коса опада. Но ако се губи значително повече коса и косопадът просто не спира, човек трябва да насочи вниманието си към наличието на други причини за този процес, като например някакво заболяване или неправилно хранене.

Също така сезонните колебания могат да се отразят върху загубата на коса. Преходът от интензивна слънчева светлина към по-оскъдна може да доведе до косопад. През по-мрачните месеци на годината тялото страда от липса на светлина и така жизненоважният витамин D, който придобиваме чрез слънчевите лъчи е в пъти по-малко. Неговият дефицит променя циклите на растеж на косата, поради което корените и губят свята сила и здравина.

Косопадът може да има и причини от здравословен характер. Човек трябва да се среми към здравословно хранене, избягване на стрес, приемане на витамини на хапчета, достаъчно движение на открито. Все пак ако се чувства опаднал, може да потърси консултацията на доктор. Нарушения на щитовидната жлеза например, може да бъде причина за увеличения косопад. Някои автоимунни заболявания също.

Tagged ,
на горе