Как да предпазите кучето си в студа
Домашни любимци

Как да предпазите кучето си в студа

Въпреки че астрономическата пролет вече настъпи, зимата все още отказва да си тръгне и ни засипа с нова снежна покривка. Студеното време е неблагоприятно не само за нас, но и за домашните ни любимци. Често най-потърпевши са кучетата, които се нуждаят от ежедневни разходки и за разлика от други четириноги, не можем просто да оставим вкъщи на топло. Някои стопани обличат дрехи на своите домашни любимци, когато ги извеждат навън, но подобно на хората, те също не са приспособени да издържат на прекалено студено време. Ето какво трябва да знаете, за да предпазите кучето си.

Ограничете времето на открито за домашния ви любимец

Когато времето е лошо, е по-добре да имате по-чести, но кратки разходки, отколкото да излезете веднъж за по-дълго. Така кучето ви ще може да свърши ежедневните си нужди, като в същото време няма да се излага прекалено много на студа.

Осигурете му топло място

Ако отглеждате четириногото в двора си, осигурете му подслон, който да го пази от природните стихии. Къщичката му трябва да е достатъчно малка, за да задържа топлината, но и не прекалено, за да може да се движи вътре в нея. Освен това тя трябва да има стабилна основа, която да не пропуска студа, като вътре да поставите одеяла или слама. Покрийте вратата с някакво перде или найлон, за да може да спира вятъра, но едновременно с това кучето да може да влиза и излиза без проблеми.

Гледайте къде ходи кучето ви

Кучетата могат да разтеглят мускулите си, точно както хората, така че гледайте къде вървят. Бъдете особено внимателни около заледените и хлъзгави повърхности. Ледът понякога е остър като бръснач, а снегът, който може да се стопи и повторно да замръзне, може да нарани и лапите им. Ако живеете близо езеро, не позволявайте на вашите домашни любимци да излизат на леда, защото могат да се подхлъзнат и наранят или да паднат в студената вода, ако той се пропука.

Бъдете особено внимателни с по-възрастните животни

Студът може да влоши състоянието на по-възрастните домашни любимци, особено на тези, които са с по-слаби стави и кости, така че трябва да им обърнете по-голямо внимание и да ги загреете допълнително.

Потърсете ветеринар при нужда

Дори и да положите всички грижи, на домашния му любимец все пак може да му стане студено. Както при хората, крайниците на животните – ушите, носовете и лапите, са най-податливи на измръзване. Ако вашето куче започне да трепери и да се движи мудно, то може да изпитва хипотермия. Загрейте го веднага с одеяла. Ако симптомите не отшумят бързо, заведете незабавно домашния си любимец на ветеринар.

Tagged , ,
на горе