Лечебната сила на слънцето
Здраве и красота Добра форма

Лечебната сила на слънцето

Всички знаем за вредите от това да се излагаме прекомерно на слънчеви лъчи и негативното UV въздействие върху кожата ни. Но пък в същото време слънцето е богат източник на витамин D, без който имунитета ни отслабва, особено през зимните дни. Затова е добре да се възползваме от всеки удобен момент да се порадваме на неговата топлина и светлина.

Полезният витамин D

Придобиваме го благодарение на слънчевите лъчи и подсилва имунната ни система. Той е жизненоважен, за това да бъдем достатъчно здрави, в същото време е известно, че дори има възможността да предпазва от ракови образувания. Друго важно и полезно действие на витамина, е че се грижи за усвояването на калция в червата, а той е необходим за изграждането и поддържането на здравите кости и зъби. Ако слънчевият витамин липсва, то и костната плътност намалява.

Лекарствите изследвания показват, че любителите на слънцето, по-рядко страдат от автоимунни и сърдечно-съдови заболявания, ревматизъм и туберколоза. Слънчевите лъчи са в състояние да спрат прекомерното делене на клетките при псориазис, при невродермит успокояват сърбежа и възпаленията, а при акне ограничават себумната активност. Също така влияят на по-бързото зарастване и заздравяване  на рани и повърхностни възпаления.

Ярката слънчева светлина стимулира и доброто настроение. Най-осезаемо усещаме този позитивен за психиката ефект, когато облците навън се разсеят и слънцето ни залее със своята благотворна светлина и топлина. Появява се желанието за движение на открито и настроението ни се повишава. Много лекарски изследвания показват, че поемането на хормона на щастието – сератонин от нервните клетки на човешкото ни тяло, е пряко свързано с интензивността на слънчевите лъчи. И обратното – при недостиг на светлина се намаляват и нивата на сератонин. Също така, колкото повече светлина поема човек през деня, толкова по-качествен сън има през нощта.

Как може безопасно да се радваме на слънцето?

За да избегнем негативните рискове на слънчевата радиация, независимо къде сме навън, е важно да използваме кремове поне с минимален слънцезащитен фактор. Ако се намираме в началото на слънчевия сезон, кожата трябва да се излага за по-кратко на слънце. Добре е да използваме слънчеви очила или шапка, ако то е по-силно. Знаем, че слънчевите лъчи водят до появата на петна по кожата на лицето и се засилва пимгментацията, особено при хора с по-бяла кожа.

Tagged ,
на горе