Ако търсите рецепта, която да съчетава тесто и свежест в една хапка, тези спаначени мъфини са точно за вас. Леки, пухкави, въздушни – те са перфектната закуска или следобедна закуска, но без притеснение може да ги поднесете и като предястие.
Необходими продукти
350 г брашно
150 мл прясно мляко
3 яйца (размер М)
120 мл зехтин
1 пакетче бакпулвер (10 г)
200 г спанак (почистен и измит)
150 г сирене
1/4 ч. л. сол
1 щипка индийско орехче
олио за намазване
за гарниране:
350 г крем сирене
1/2 връзка босилек
1/2 връзка магданоз
1 стрък пресен чесън
2 стръка пресен лук
1/2 прясна червена чушка
Начин на приготвяне
Вижте как се приготвят тези спаначени мъфини с шапка от сирене:
Брашното се смесва с бакпулвера, идийското орехче и солта.
Яйцата се разбиват с прясното мляко и зехтина.
Спанакът се залива с вряла вода, шокира се в леденостудена вода, отцежда се много добре и се реже наедро.
Сухите съставки се смесват с течните и се разбърква за кратко, така че да се получи гъсто и гладко тесто.
Добавят се спанакът и натрошеното сирене и отново се разбърква.
Сместа се разпределя във форма за мъфини с намазнени хартийки за печене, като отворите не се пълнят до горе. Мъфините се пекат в загрята на 180 градуса фурна за 10–15 минути и се оставят да се охладят.
Босилекът, магданозът, чесънът и лукът се наситняват и се разбъркват с крем сиренето.
Сместа се слага в пош и с нея се декорират мъфините.