Забравена рецепта от стар тефтер: Торта „Зебра“ без брашно
Приготвяне
30 минути
Готвене
Общо
Порции
8 порции
Кафето е много по-приятно да се пие заедно с парче торта. Торта „Зебра“ без брашно е идеална за това и се приготвя много лесно.
Класическата торта „Зебра“ без брашно е позната на мнозина от детството. Това е раирана торта, но днес ви предлагаме една по-различна интерпретация на тази рецепта – по-малко калорична и по-лесна за приготвяне, защото не съдържа никакво тесто.
Необходими продукти
За торта „Зебра“ без брашно ще ви е необходим следният списък с продукти:
500 г крема сирене/безсолно/
400 г заквасена сметана;
160 г захар (можете да използвате кафява);
1 пак. желатин;
100 ml прясно мляко;
30 г какао;
5 г разтворимо кафе;
7 капки ванилов аромат (може да се замени с ванилия 2 бр);
20 гр. шоколад.
Начин на приготвяне
Стъпки за приготвяне на торта „Зебра“ без брашно:
В чаша смесете желатина с 50 мл мляко и оставете за известно време да набъбне. В друга купа смесете крема сиренето, заквасената сметана и захарта. Разбийте всичко с блендер до гладкост.
Разтопете набъбналия желатин в микровълновата и го добавете към сместа с крема сиренето. Смесете добре.
Разделете получената маса по равно на три части:
Добавете какао на прах към една от частите и разбъркайте, за да направите шоколадова маса. Добавете останалото мляко към какаовата маса и разбъркайте, за да получите по-рядка консистенция.
Към втората част добавете разтворимото кафе и разбъркайте добре, докато всички гранули се разтворят напълно.
Към третата част добавете ванилията и разбъркайте добре.
Пригответе дълбок съд, постелете го със стреч фолио.
Захочнете да разпределете по една супена лъжица от всяка от масите на дъното на съда, като редувате трите вида с ванилия, какао и кафе, докато свършат и трите купи с пълнеж
Сложете тортата в хладилника за 5 часа или по-добре за една нощ.
След като стегне, обърнете съда надолу, извадете тортата и внимателно отстранете фолиото.