30 мин минути
90 мин минути
2 часа минути
8 порции
Домашна орехова торта е с хрупкави блатове и деликатен карамелен крем, който се разбива за броени минути. Резултатът ще надмине всички очаквания.
Предлагаме ви да приготвите изключително вкусна орехова торта с карамел за празник или просто за чай. Блатовете се разточват и изпичат много бързо, а с крема също няма да имате особени грижи.
брашно – 400 г;
масло – 200 г;
орехи – 150 г;
захар – 120 г;
кондензирано мляко – 2 супени лъжици;
яйца – 2 бр.;
бакпулвер – 1 ч.л.
За крема:
сметана 33% – 500 ml;
кондензирано мляко – 250 гр.
Можете да използвате черен шоколад и орехи за украса на тортата.
Маслото, кондензираното мляко и яйцата трябва да са със стайна температура, така че ги извадете предварително от хладилника.
Орехите се обелват, запичат се в сух тиган и се смилат в блендер на трохи. Орехите могат да бъдат заменени с други ядки.
В купа разбийте яйцата със захарта до пухкава смес. Добавете маслото и кондензираното мляко, разбийте отново до гладкост. Изсипват се смлените орехи и се разбъркват.
Сипете на части пресятото брашно с бакпулвера и замесете меко, леко лепкаво тесто. Увийте тестото в торбичка и го приберете в хладилника за 30-40 минути.
Охладеното тесто разделете на 7-8 равни части. Поставете всяка част върху пергаментна хартия, покрийте с друг лист пергаментна хартия или стреч фолио и разточете на тънък слой. Изрежете равни кръгове с желания диаметър от заготовката. Съберете остатъците от тестото и направете отделен блат, с който ще украсите готовата торта.
Печете блатовете за 5-10 минути на 180 градуса до златисто.
Сега пригответе крема. Разбийте студената сметана с миксер, докато масата се сгъсти. Добавете кондензираното мляко при стайна температура и разбийте всичко заедно до гладкост. Трябва да се получи въздушен хомогенен крем.
Сглобете тортата като редувате блатовете с крема – мажете обилно с крема. Можете да използвате разглобяема форма, така че нищо да не се разтича. Сложете тортата в хладилника за 1 час, за да стегне крема.
Смелете блата от изрезките в блендер на фини трохи. По желание може да добавите малко орехи. Поръсете страните и краищата на тортата с трохите.
По желание може да украсите и с разтопен черен шоколад.
Добър апетит!
Вжте още интересни рецепти при нас:
Домашна торта Медовик – любима на всички
Чудна лятна торта с кисело мляко без печене приготвя се изключително лесно