Лятна зеленчукова яхния
Приготвяне
20 минути
Готвене
30 минути
Общо
50 минути
Порции
4 порции
Лятна зеленчукова яхния от тиквички, патладжан и картофи се приготвя много лесно и бързо. Това е здравословно и ароматно ястие, което може да се сервира както самостоятелно, така и като гарнитура.
Вкусно, просто, лесно, полезно, без месо и за всеки ден! Зеленчуковата яхния е подходяща за всеки. Съставът на продуктите може да бъде заменен и приготвен буквално от това, което в момента имате в наличност у дома.
Вижте как да приготвие зеленчукова яхния:
Необходими продукти
- патладжани – 250 г;
- тиквички – 350 г;
- картофи – 300 г;
- морков – 1 бр.;
- лук – 1 бр.;
- домат – 1 бр (можете да вземете доматено пюре);
- чушка
- олио – 2 супени лъжици;
- чесън – 2-3 скилидки;
- сол, смлян черен пипер на вкус;
- магданоз; по желание може и други зелени подправки
Начин на приготвяне
Вижте как да приготвите зеленчуква яхния стъпка по стъпка:
Обелете картофите. Не е нужно да смилате продуктите за лятна зеленчукова яхнията, иначе ще стане каша, затова нарежете картофите на едри кубчета. Налейте олио в тигана и запържете картофите на умерен огън до златисто кафяво, буквално 5-7 минути.
Лукът и морковът също се обелват, нарязват се на кубчета и се добавят към картофите. Запържете зеленчуците до златисто, като разбърквате за около 5 минути. Нарежете патладжана и тиквичките на едри кубчета.
Нарежете домата и чушката на кубчета. Можете да премахнете кожата от домата предварително. За да направите това, направете кръстообразен разрез в областта на стъблото и го залейте с вряла вода. След това внимателно отстранете кожата и нарежете. Обелете и наситнете чесъна.
Сложете всички зеленчуци в тигана. Когато зеленчуците пуснат обилно сок, внимателно ги разбъркайте и овкусете. Добавете малко захар, сол и черен пипер на вкус и отново разбъркайте внимателно. Запържете всичко заедно за 10 минути.
Добавете нарязани подправки, 2 супени лъжици вода и похлупете съда за 5 минути. Задушава се до готовност. Оставете лятната зеленчукова яхния да престои десетина минути преди сервиране. Може да се сервира като самостоятелно ястие или да се предложи като гарнитура към пилешко месо или риба.
Добър апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Лятна салата от мариновани зеленчуци – божествено вкусна
Гръцки пай от тиквички -приготвя се бързо, лесно и е уникално вкусен
Уникално хрупкави тиквички на фурна
Пригответе любимо китайско ястие у дома: тиквички в сладко-кисел сос