Пригответе любимо китайско ястие у дома: тиквички в сладко-кисел сос

Пригответе любимо китайско ястие у дома тиквички в сладко-кисел сос

Пригответе любимо китайско ястие у дома: тиквички в сладко-кисел сос

Приготвяне

20 минути

Готвене

20 минути

Общо

20 минути

Порции

6 порции

Сезонът на тиквичките е в разгара си, така че всеки любител на този вкусен зеленчук непрекъснато търси нови и интересни рецепти. Предлагаме да приготвите тиквички в сладко-кисел сос

Китайските тиквички са много вкусно зеленчуково ястие в ориенталски стил. За приготвянето на китайски тиквички често се използват традиционни за китайската кухня съставки – соев сос, чесън, сусам или сусамова паста, лют червен пипер. И така, нека започнем да готвим.

Необходими продукти

  • Една тиквичка;
  • Соев сос – 50-60 мл;
  • Лук – 1 бр.;
  • Чесън – 1 глава;
  • Люта чушка – 1/3;
  • оцет – 3 чаени лъжици;
  • Мед – 1 чаена лъжичка;
  • Картофено нишесте -1 чаена лъжичка
  • Горчица – 1 чаена лъжичка
  • Кетчуп – 1 с.л. лъжица;
  • Подправки – на вкус
  • масло;
  • Сусам.

Начин на приготвяне

Първата стъпка е да приготвите маринатата, в която ще се задушават тиквичките. Изсипете соевият сос в купа и добавете към него меда. След това добавете и винен оцет. Добавете картофеното нишесте. Разбъркайте добре всички съставки и добавете кетчупа и подправките.

Количеството, както и вида на подправките можете да изберете сами. Разбъркайте добре получената смес – и сосът за задушаване на тиквичките е готов.

Обелете лука и моркова. Нарежете моркова и лука на тънки лентички. Измийте тиквичките. Нарежете тиквичките на тънки колелца.

Лютата чушка нарежете на ситно. Обелете чесъна и го пресовайте. Можете да регулирате количеството чесън и люта чушка в рецептата за китайски задушени тиквички в сладко-кисел сос по свое усмотрение.

Докато бъркате, запържете чесъна и чушката в тиган за 2-3 минути. Сложете лука и морковите. Зеленчуците се задушават около 3-4 минути.

Добавете и тиквичките и ги залейте с маринатата, разбъркайте. Задушете ги още 15 минути на слаб огън.

Прехвърлете готовите тиквички в сладко-кисел сос в чиния. Поръсете със сусам и пресни билки.

Добър апетит!

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе