Гръцки пай от тиквички -приготвя се бързо, лесно и е уникално вкусен
Приготвяне
10 минути
Готвене
30-40 минути
Общо
50 минути
Порции
6 порции
Непременно пригответе този гръцки пай от тиквички. Оказва се много апетитен и вкусен. И възрастните, и децата ще харесат този вкус.
Тиквичката е универсален зеленчук, който може да се използва за приготвяне на много ястия. Тиквичките се пържат, пекат, от тях се приготвят рула и дори супи. Опитайте се да приготвите нещо ново от този зеленчук.
Предлагаме на вашето внимание рецепта за деликатен и много вкусен пай от тиквички.
Необходими продукти
тиквички – 3 бр (около 600 г);
лук – 1 бр.;
чесън – 3 скилидки;
копър – 1 връзка;
кашкавал – 50 г;
кисело мляко- 250 г;
яйца – 3 бр.;
бакпулвер – 5 g;
брашно – 200 г;
сол, черен пипер на вкус;
олио – 1 с.л.
Начин на приготвяне
Вижте стъпките, с които да приготвите пай от тиквички:
За тази рецепта пай от тиквички трябва да изберете млади тиквички. Нарежете ги на тънки половинки. Лукът се нарязва на тънки четвъртинки, а чесънът се нарязва на възможно най-ситно, а копърът се нарязва на ситно. Преместваме всички готови зеленчуци и зелени подправки в дълбока купа и разбъркваме.
Пригответе пълнежа: в отделна купа смесете киселото мляко, яйцата, сол и черен пипер. Всичко се разбърква добре с бъркалка и се добавят бакпулвера и брашното. Разбъркайте отново добре, за да няма бучки. Тестото трябва да има гъста консистенция, като за кекс.
Посолете тиквичките и останалите зеленчуци и разбъркайте. Готовата плънка се изсипва при тиквичките и всичко се разбърква старателно.
Оставете получената маса на стайна температура за 10 минути. През това време тиквичките ще пуснат малко сок и масата ще стане малко по-рядка. Настържете кашкавала на ситно ренде. Към сместа от тиквички и тесто добавете малко повече половината от кашкавала. Разбъркваме.
Намажете формата за печене с масло и прехвърлете тестото с тиквички в нея. Отгоре върху тестото за пай от тиквички се поръсва с останалия кашкавал.
Печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30-40 минути до зачервяване. След като изпечете пая от тиквички, трябва да му дадете време да се охлади малко и едва след това да го извадите от формата.
Гръцки пай от тиквички се оказва много вкусен: коричката от кашкавал е хрупкава отгоре, а отвътре е много нежен и сочен.