Гръцки пай от тиквички -приготвя се бързо, лесно и е уникално вкусен

Гръцки пай от тиквички

Гръцки пай от тиквички -приготвя се бързо, лесно и е уникално вкусен

Приготвяне

10 минути

Готвене

30-40 минути

Общо

50 минути

Порции

6 порции

Непременно пригответе този гръцки пай от тиквички. Оказва се много  апетитен и вкусен. И възрастните, и децата ще харесат този вкус.

Тиквичката е универсален зеленчук, който може да се използва за приготвяне на много ястия. Тиквичките се пържат, пекат, от тях се приготвят рула и дори супи. Опитайте се да приготвите нещо ново от този зеленчук.

Предлагаме на вашето внимание рецепта за деликатен и много вкусен пай от тиквички.

Необходими продукти

  • тиквички – 3 бр (около 600 г);
  • лук – 1 бр.;
  • чесън – 3 скилидки;
  • копър – 1 връзка;
  • кашкавал – 50 г;
  • кисело мляко- 250 г;
  • яйца – 3 бр.;
  • бакпулвер – 5 g;
  • брашно – 200 г;
  • сол, черен пипер на вкус;
  • олио – 1 с.л.

Начин на приготвяне

Вижте стъпките, с които да приготвите пай от тиквички:

Гръцки пай от тиквички
Гръцки пай от тиквички

За тази рецепта пай от тиквички трябва да изберете млади тиквички. Нарежете ги на тънки половинки. Лукът се нарязва на тънки четвъртинки, а чесънът се нарязва на възможно най-ситно, а копърът се нарязва на ситно. Преместваме всички готови зеленчуци и зелени подправки в дълбока купа и разбъркваме.

Гръцки пай от тиквички
Гръцки пай от тиквички

Пригответе пълнежа: в отделна купа смесете киселото мляко, яйцата, сол и черен пипер. Всичко се разбърква добре с бъркалка и се добавят бакпулвера и брашното. Разбъркайте отново добре, за да няма бучки. Тестото трябва да има гъста консистенция, като за кекс.

Гръцки пай от тиквички
Гръцки пай от тиквички

Посолете тиквичките и останалите зеленчуци и разбъркайте. Готовата плънка се изсипва при тиквичките и всичко се разбърква старателно.

Гръцки пай от тиквички
Гръцки пай от тиквички

Оставете получената маса на стайна температура за 10 минути. През това време тиквичките ще пуснат малко сок и масата ще стане малко по-рядка. Настържете кашкавала на ситно ренде. Към сместа от тиквички и тесто добавете малко повече половината от кашкавала. Разбъркваме.

Намажете формата за печене с масло и прехвърлете тестото с тиквички в нея. Отгоре върху тестото за пай от тиквички се поръсва с останалия кашкавал.

Печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30-40 минути до зачервяване. След като изпечете пая от тиквички, трябва да му дадете време да се охлади малко и едва след това да го извадите от формата.

Гръцки пай от тиквички

Гръцки пай от тиквички се оказва много вкусен: коричката от кашкавал е хрупкава отгоре, а отвътре е много нежен и сочен.

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе