Сезонът на тиквичките е в разгара си, така че всеки любител на този вкусен зеленчук непрекъснато търси нови и интересни рецепти. Предлагаме да приготвите тиквички в сладко-кисел сос
Китайските тиквички са много вкусно зеленчуково ястие в ориенталски стил. За приготвянето на китайски тиквички често се използват традиционни за китайската кухня съставки – соев сос, чесън, сусам или сусамова паста, лют червен пипер. И така, нека започнем да готвим.
Вече не ги пека и не ги пържа, а правя свежа салата от тиквички
Всички обожават тази рецепта за пълнени тиквички с пилешко: Приготвят се бързо и са неустоимо вкусни
Мъфини с тиквички, които и децата могат да приготвят: мега деликатес за закуска
Ето как да приготвите тиквички в сладко-кисел сос:
- Една тиквичка;
- Соев сос – 50-60 мл;
- Лук – 1 бр.;
- Чесън – 1 глава;
- Люта чушка – 1/3;
- оцет – 3 чаени лъжици;
- Мед – 1 чаена лъжичка;
- Картофено нишесте -1 чаена лъжичка
- Горчица – 1 чаена лъжичка
- Кетчуп – 1 с.л. лъжица;
- Подправки – на вкус
- масло;
- Сусам.
Начин на приготвяне на тиквички в сладко-кисел сос:
Първата стъпка е да приготвите маринатата, в която ще се задушават тиквичките. Изсипете соевият сос в купа и добавете към него меда. След това добавете и винен оцет. Добавете картофеното нишесте. Разбъркайте добре всички съставки и добавете кетчупа и подправките.
Количеството, както и вида на подправките можете да изберете сами. Разбъркайте добре получената смес – и сосът за задушаване на тиквичките е готов.
Обелете лука и моркова. Нарежете моркова и лука на тънки лентички. Измийте тиквичките. Нарежете тиквичките на тънки колелца.
Лютата чушка нарежете на ситно. Обелете чесъна и го пресовайте. Можете да регулирате количеството чесън и люта чушка в рецептата за китайски задушени тиквички в сладко-кисел сос по свое усмотрение.
Докато бъркате, запържете чесъна и чушката в тиган за 2-3 минути. Сложете лука и морковите. Зеленчуците се задушават около 3-4 минути.
Добавете и тиквичките и ги залейте с маринатата, разбъркайте. Задушете ги още 15 минути на слаб огън.