Най-лесната рецепта за хайвер от тиквички за зимата без стерилизация и оцет. Много вкусен, с ярък цвят, той ще бъде първият, който ще се изяяде от летните приготовления за зимата.
Предлагаме на вашето внимание хайвер от тиквички, който е много лесен за приготвяне, става за закуска, предястие или може да се затвори в буркани за зимата. По тази рецепта се получават 4 литра хайвер от тиквички.
Пастет от тиквички. Лесна и вкусна бърза закуска: приготвена за 5 минути от три съставки
Вкусна запеканка от тиквички на фурна. Най-добрата Рецепта за годината
Мъфини с тиквички, които и децата могат да приготвят: мега деликатес за закуска
Вижте как да си приготвите зазимата хайвер от тиквички:
Необходими продукти:
тиквички – 3 кг;
моркови – 1 кг;
домати – 1 кг;
лук – 1 кг;
Олио – 350 мл;
сол – 2 супени лъжици;
захар – 1,5 супени лъжици;
доматено пюре – 3 супени лъжици;
лимонена киселина – 1 ч.л.;
смлян черен пипер – 0,5 ч.л.
Начин на приготвяне на хайвер от тиквички:
Ако тиквичките са с дебела кора, премахнете кората и отстранете семките. Нарежете тиквичките на средни кубчета. Поставете тиквичките върху лист за печене, добавете малко олио, разбъркайте и сложете във фурната на 200 градуса за 15-20 минути.
Обелете и настържете моркова на едро ренде. Сложете настърганите моркови в загрят тиган с предварително добавена мазнина и ги запържете на силен огън, след което ги прехвърлете в голяма тенджера.
Лукът се нарязва на не много ситно, запържва се до златисто, слага се в тенджерата при морковите. Смесете всички готови тиквички с пържени моркови и лук.
На доматите се отстраняват дръжките и се обелват, нарязват се на малки кубчета и се задушават в тиган до пюре. Добавете към другите зеленчуци.
Сложете сол, захар, смлян черен пипер към зеленчуците. С помощта на блендер или пасатор, пюрирайте всичко до гладкост, след което сложете на слаб огън за 35-40 минути.
5 минути преди готовност добавете лимонената киселина в тенджерата и разбъркайте добре. Лимонената киселина тук се използва вместо оцет и играе ролята на консервант.
Поставете готовия хайвер от тиквички още горещ във стерилни буркани, плътно ги затворете с качките, покрийте с одеяло, докато изстине напълно. Съхранявайте консервирания хайвер от тиквички на тъмно и сухо място.