Пастет от тиквички се приготвя лесно и бързо, а вкуса му е уникален. Тиквичката е много вкусен зеленчук, от който можете да приготвите голямо разнообразие от ястия. Тиквичките се пържат, пекат, правят се на пърленки и дори се мариноват. Но има много по-вкусна „версия“ на пастет от тиквички, която трябва да се яде веднага след готвене. Пастет от тиквички е толкова вкусен, че винаги е веднага изяден от масата.
Вкусна запеканка от тиквички на фурна. Най-добрата Рецепта за годината
Мъфини с тиквички, които и децата могат да приготвят: мега деликатес за закуска
Как да приготвим пастет от тиквички
Необходими продукти:
тиквички – 450-500 г (2 бр.);
лук – 1 бр.;
морков – 1 бр.;
копър – 1 връзка;
извара – 170 гр.
Олио – 2 супени лъжици;
сол, черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне на пастет от тиквички :
Подгответе всички зеленчуци: обелете лука и го нарежете на малки кубчета, обелете морковите и ги настържете на ситно ренде, а тиквичките нарежете на малки кубчета.
Слагаме дълбок тиган или тенджера с дебело дъно на среден огън и наливаме олиото. Когато се загрее, изсипете лука в тигана и го запържете до прозрачност. След това добавете настърганите моркови към лука и запържете до пълна готовност на морковите.
По време на пърженето трябва да се посоли и поръсва с черен пипер. Когато морковите се запържат добре, в тигана се добавят нарязаните тиквички и се разбъркват добре.
Задушете зеленчуковата смес за 10-12 минути под затворен капак на слаб огън. От време на време трябва да повдигате капака и да разбърквате зеленчуците, така че нищо да не загори.
След 10-12 минути задушаване зеленчуците се посоляват и пиперят на вкус. Задушаваме зеленчуците още 2-3 минути без капак, за да се изпари цялата вода.
Свалете тиквичките от котлона и ги оставете да изстинат напълно. Докато зеленчуците се охлаждат, нарежете копъра на ситно.
Поставете охладените задушени зеленчуци в купа на блендер, добавете копър и изварата. Разбийте всичко до гладкост.
Пастет от тиквички е готов! Поднесете го намазан с препечен хляб или черен хляб.