Маринованите патладжани са чудесен вариант за лека разядка, която ще овкуси добре с всяко ястие. Всички любители на пикантни ястия ще харесат тази разядка от патладжан.
Патладжаните са универсален зеленчук. Може да се пържи, пече и дори маринова. Ако знаете как правилно да приготвите патладжан, можете да получите невероятно вкусни ястия.
Мъфини с тиквички, които и децата могат да приготвят: мега деликатес за закуска
Сочни тиквички с хрупкава коричка
Предлагаме на вашето внимание рецепта за много вкусни, леко пикантни патладжани с чесън и люта чушка.
Необходими продукти:
патладжан – 1 кг;
сол – 2 ч.л.;
морков – 1 бр.;
лук – 1 бр.;
сладък пипер – 1 бр.;
люта чушка – 1 бр.;
захар – 2 супени лъжици;
оцет – 2 супени лъжици;
вода – 2 супени лъжици;
магданоз – 1 връзка;
олио за пържене.
Начин на приготвяне:
Нарежете младите патладжани на кръгчета или кубчета – както предпочитате. Поръсете ги с 1 чаена лъжичка сол и оставете настрана за 30 минути.
През това време подготвяме всички останали продукти. Настържете моркова на ренде, нарежете лука на дребно, а сладкия пипер нарежете на тънки ивици. Отделно нарежете лютата чушка на тънки филийки. Ако искате готовата разядка от патладжани да е много пикантно, оставете семките в чушката, а ако искате ястието да е леко лютиво, отстранете семките.
Патладжаните ще отделят сок след 30 минути. Трябва да се изстиска. Запържете патладжаните в загрят тиган в растително масло от двете страни за 1-2 минути. Патладжаните трябва да се пържат, но да не се разпадат. Извадете патладжаните от тигана и ги оставете да изстинат напълно.
Отделно запържете лука, морковите и чушката в тиган. Зеленчуците трябва да се зачервят леко, без да се препържват.
След като запържите зеленчуците, добавете в тигана лютата чушка и ситно нарязания чесън. Разбърквате всичко и изключвате.
Взимете съд, в който ще се мариноват патладжаните. Подреждаме патладжани като първи слой, след това слой зеленчуци, след това отново патладжани и отново зеленчуци.
В отделна купа смесете 1 чаена лъжичка сол, захар, оцет и вода. Разбъркайте добре и залейте патладжаните. Поставете съда в хладилник за поне 6 часа. От време на време трябва да се обръща, така че маринатата от дъното на купата да се премести нагоре.
Добър апетит!